Отидете към основна версия

2 696 13

Малайзийският Боинг е бил свален от ракетна система "Бук"

  • свален-
  • ракетна-
  • боинг

Това показва разследването на Съвета за сигурност на Холандия

Снимка: БТА/AP

Главата на Съвета за сигурност на Холандия Чибе Яустра обяви, че Малайзийският „Боинг“, който катастрофира край Донецк, е бил свален от зенитен ракетен комплекс „Бук“, съобщи Би Би Си.

Тази информация е разкрил един от членовете на семействата на 298-те загинали в катастрофата през 2014 г., който е присъствал на срещата на роднините с Яустра.

Западните сили твърдят, че ракетите са били изстреляни от подкрепяни от Русия бунтовници, докато според руските власти снарядите са били изстреляни от украинска територия. Самолетът летеше по маршрута между Амстердам и Куала Лумпур, като на борда му загинаха 196 холандци и 10 британци.

Съвета за сигурност на Холандия проведе специално разследване по случая , като данните от него бяха разкрити първо на роднините на загиналите. Били са показани и части от катастрофиралия самолет, които са били докарани от Украйна.

Според съветника на главният конструктор на концерна „Елмаз -Антей“ Михаил Малишевский  самолетът е бил свален от ракети „Бук М-1“, с каквито руската армия вече не разполага в своето въоръжение. Генералният директор на концерта Михаил Новиков заяви:

„Еднозначно бе доказано, че ракетите, които са ударили полет MH-17 мога да са само от типа 9M38 от комплекса „Бук“. Те са били изстреляни южно от района на Зарищонское“.

Според Новиков за последно подобна ракета е била изстреляна в Съветския съюз през 1986 г. Преди 25 години е било взето решение за прекратяване на тяхното използване в руската армия. От тогава тя няма такива на въоръжение. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: