Отидете към основна версия

1 126 7

Турция няма да допусне проява на кюрдска автономия в Сирия

  • турция-
  • автономия-
  • сирия

Това бе заявено от турския президент Реджеп Ердоган

Снимка: БТА/Xinhua

Турция ще направи всичко възможно, за да предотврати всяка проява на кюрдска автономия в Сирия. Това бе заявено от турския президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Ройтерс“.

„Турция ще направи всичко необходимо, за да предотврати създаването на автономия на сирийските кюрди в град Тел Абиад, които САЩ смятат за свои съюзници“, заяви Ердоган.

Според различни информации кюрдите са обявили създаването на нова провинция в северната част на Сирия, близо до границата с Турция. В административната единица се намира и град Тел Абиад, който се намира под контрола на кюрдските милиции. Те успяха да го извоюват от групировката Ислямска държава, която до скоро го контролираше. Инициатор за учредяване на новата провинция стана кюрдската партия „Демократичен съюз“.

Турция е част от военната коалиция, оглавявана от САЩ, която се бори с терористите в Сирия и Ирак. Нейните военни, обаче често извършват удари срещу цели на Кюрдската работническа партия, която считат за незаконна.

„Това е предупреждение. Ние няма да искаме разрешение от никого, ако се наложи да направим, каквото трябва. Ако кюрдите се оттеглят и не образуват кантон, всичко ще е наред. Ако това не стане, ние ще трябва да направим нужното, или ще сме изправени пред сериозен проблем. Ние сме решени да се борим с всяка заплаха по сирийската граница“, заяви Ердоган. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: