Отидете към основна версия

17 703 17

Русия и Франция подпукаха Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • франция-
  • русия

Франция събира широка коалиция срещу групировката

Снимка: БТА/AP

Франция и Русия извършиха удари по цели на Ислямска държава в Северна Сирия, съобщи Ройтерс.

Атаките са отговор на катастрофата на руския Airbus A231 и атентатите в Париж. Западни източници вече съобщиха, че Русия е нанесла серия от удари срещу цели на Ислямска държава през днешния ден, като основна цел е бил град Рака. Паралелно с това бомбардировки са нанесли и самолети на френските ВВС. Атаките не са били координирани.

Френският президент Франсоа Оланд вече заяви, че през следващите дни ще проведе разговори руския президент Владимир Путин и американския президент Барак Обама в опит да ги убеди да се присъединят в широка коалиция срещу Ислямска държава. От Кремъл вече заявиха, че Оланд и Путин вече са провели разговори, като са се разбрали за „тясно сътрудничество между разузнавателните служби на двете страни“ в Сирия.

ТАСС цитира руският министър на отбраната Сергей Шойгу, според който броят на военните полети към Сирия се е увеличил двойно. 

В същото време германският външен министър Франк - Валтер Щайнмайер изключи възможността Германия да се включи във въздушните удари срещу Ислямска държава. Според него няма смисъл страната да се присъединява към 16-те страни, които нанасят удари срещу групировката, като осигуряването на оръжие за кюрдските бойци е правилно решение. 

ДПА съобщава, че руският президент Владимир Путин е разпоредил сътрудничество на руските сили, които подкрепят Башар Асад с френските силите, които подкрепят опозиционните сили, в борбата с Ислямска държава.

„В близко бъдеще френските военноморски сили, начело с един самолетоносач ще проучват региона. Трябва да установим пряк контакт с французите и да работим с тях като съюзници.“, заяви Путин.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: