Отидете към основна версия

24 Ноември, 2015 14:27, обновена 24 Ноември, 2015 14:27 6 677 28

Извънредна среща на НАТО по искане на Турция

  • су-24-
  • нато-
  • турция-
  • русия

Страните от НАТО ще проведат извънредна среща днес по искане на Анкара, след като Турция свали руски самолет в близост до сирийската граница, съобщи Франс прес.

Представител на алианса съобщи, че целта на събранието на Съвета на НАТО е Турция да информира съюзниците си за инцидента със свалянето на самолета. Заседанието е насрочено за 17 ч. (18 часа българско време)

НАТО следи за развоя на ситуацията със сваления руски бомбардировач Су-24 на границата с Турция, съобщи по-рано Блумбърг. „Ние следим за развоя на ситуацията и се намираме в контакт с турските власти“, се посочва в изявление на НАТО.

От Анкара вече заявиха, че също информират колегите си от Алианса и САЩ за сваления руски Су-24.

CNN Turk обяви, че единият пилот е пленен, а другият е пленен. Все още обаче няма официално потвърждение за съдбата на руските пилоти.

Кремъл определи ситуацията със Су-24 като сериозен инцидент. 

Сега не трябва да говорим за каквито и да било последствия за руско-турските отношения в резултат на инцидента с руския самолет Су-24. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
По думите му „това е сериозен инцидент, но трябва да имаме търпение. Тъй като нямаме пълна информация за случилото се, би било невъзможно и погрешно да говорим сега“.
Песков заяви още, че не знае дали заради инцидента ще бъде отменена визитата на външния министър Сергей Лавров в Турция, която бе планирана на 25 ноември и посъветва журналистите да се обърнат към Външното министерство на Русия.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: