Отидете към основна версия

2 249 12

ЕС се нуждае от Турция

  • ес-
  • нуждае-
  • турция

Лидерите на ЕС заявиха, че се надяват на постигане на споразумение за ограничаване на бежанския поток

„Надявам се, че днес ще намерим решение за ограничаването на бежанския поток от Турция към Гърция и ЕС. Ние се нуждаем от Турция за това." Това заяви пред журналисти председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер преди началото на срещата на високо равнище в ЕС.

Основната тема на срещата ще е съставянето на план за сътрудничество с Турция за ограничаването на потока. На срещата присъства и турския премиер Ахмет Давутоглу. Германският канцлер Ангела Меркел вече призна, че планът за сътрудничество най-вероятно ще бъде приет. Тя заяви, че тема на разговорите ще е и процесът по присъединяване на Туция към ЕС.

„Ние ще одобрим плана за сътрудничество с Турция през днешния ден. Този план ще докаже, че ние трябва да работим заедно с тази страна поради редица причини. Само си помислете за войната в Сирия, борбата с Ислямска държава и имигрантския поток. Важна част в този план ще е как можем да заменим нелегална имиграция с легална имиграция и как да подобрим положението на бежанците в Турция. Този план ще въведе ред в миграционния поток. Срещата е за договарянето на граничния и контрол и очевидно за въпроси относно процеса по присъединяване на Турция в ЕС. Процестът е отворен. Ние не говорим за резултати, но ще отворим нови глави.“, заяви Меркел.

„Уверен съм, че ще направим важни стъпки в процеса по присъединяването на Турция. Ние трябва да сме сигурни обаче, че страната ще направи нужното за намаляването на бежанския поток към Европа“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: