Отидете към основна версия

2 210 14

Хвърлям оставка, ако Турция купува петрол от Ислямска държава

  • оставка-
  • ислямска държава-
  • петрол-
  • париж-
  • турция

Турския президент Реджеп Ердоган иска да бъдат доказани твърденията на Русия

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е готов да напусне своя пост, ако твърденията на Русия, че Анкара купува петрол от Ислямска държава бъдат доказани, съобщи Daily Sabah.

Това той заяви по време на реч по време на световната конференция за климата в Париж.

„Ще кажа нещо наистина силно. Ако това бъде доказано, достойнството на нашата нация ще изисква аз да напусна офиса. А вие господин Путин, дали сте готов на същото“, заяви Ердоган.

Той подчерта, че руските твърдения, че Турция купува петрод от Ислямска държава не са морални и че подобни думи трябва да бъдат доказани.

„Няма да приемем тези клевети. Ние купуваме петрол от Русия, Иран, Нигерия , Азербайджан и Китай“, допълни Ердоган.

Напрежението между Русия и Турция ескалира, след като турски изтребители свалиха руски Су-24 в района около границата на Сирия. След това Москва започна да спекулира, че турските власти не са доволни от руските удари на петролните рафинерии на Ислямска държава. В същото време Владимир Путин подписка указ за икономически санкции спрямо турската страна.

Според Ердоган Турция трябва да действа търпеливо, а не емоционално, преди да отговори на на руските санкции.  Освен това той той спомена, че от Министерството на финансите на САЩ са съобщили, че един от тези, които купуват от "Ислямска държава" се явява гражданин на Русия и Сирия, като призова руското ръководство първо да коментира този случай.

Ердоган настояваше за среща с Владимир Путин по време на конференцията в Париж. Поканата обаче беше отклонена. Администрацията на Путин заяви, че той ще води диалог само ако получи официално извинение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: