Отидете към основна версия

1 553 1

Германия влиза във войната с Ислямска държава

  • германия-
  • войната-
  • ислямска държава

Бундестагът одобри включването на Германия във военната кампания

Германският Бундестаг одобри присъединяването на Германия към международната коалиция за борба с Ислямска държава в Сирия, съобщи ДПА.

Предложението за 1-годишна военна операция бе подкрепено на 445 члена от 598-местния Бундестаг. 146 представители отхвърлиха предложението, а други 7 гласуваха с въздържал се.

Оглавяваната от канцлера Ангела Меркел консервативна коалиция контролира 80% от Бундестага. Според предварителния план Германия ще изпрати 6 разузнавателни самолета „Торнадо“ , една фрегата и самолети за презареждане, които да подкрепят международната коалиция, която се бори срещу ИД. Въпреки това обаче страната няма да извършва въздушни удари срещу цели на групировката.

Германия ще включи в мисията 1200 свои военнослужещи, като фрегатата ще подпомага френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“, който Париж изпрати в региона. Общата стойност на акцията е 134 млн. евро. Бундестагът ще трябва да гласува за всяко удължаване на мисията. 58% от германците подкрепят идеята Германия да подкрепи своите съюзници в борбата с Ислямска държава. Срещу решението гласуваха опозиционните партия на „Зелените“ и левите фракции. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: