Отидете към основна версия

1 142 7

ООН подкрепя мирния процес в Сирия, но не споменава Асад

  • оон-
  • асад-
  • сирия-
  • съвет за сигурност-
  • мирен процес

Съвета за сигурност на ООН единодушно подкрепи мирния процес в Сирия, който се очаква да започне през следващия месец с разговори между правителството и опозицията за прекратяване на огъня

За първи път от началото на почти пет-годишната гражданска война в Сирия, световните сили се споразумяха в Съвета за сигурност на ООН за мирния процес в страната, съобщи АП.

В резолюция, приета с единодушие от 15-те членки на съвета, се казва, че примирието в Сирия трябва да влезе в сила веднага, след като представителите на сирийското правителство и опозицията започнат първите стъпки към политическия преход.

В резолюцията са отразени и усилията на американските и руски представители, които отдавна са в противоречие за бъдещето на Сирия. Според ООН те трябва да намерят общ език и да се обединят около общите интереси на Сирия, дори и все още да не могат да се споразумеят за окончателното й бъдеще.

Сирия трябва да остане единна и светска държава, заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

Американският държавен секретар Джон Кери на свой ред каза, че документът изпраща „ясно послание, че е време убийствата в Сирия да спрат.”

„ООН е готова да започне междусирийските преговори с посредничеството на моя специален пратеник Стафана Демистура”, заяви генералният секретар на ООН  Бан Ки Мун.

Приемане на резолюцията идва на фона на нарастващото чувство сред световни сили, че най-важният приоритет в Сирия трябва да бъде побеждаването на екстремистите от ИД, която се възползва от годините на хаос в страната и създаде своя база, от която насърчава терористичните атаки в чужбина.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред репортери, че през следващите няколко месеца светът ще разбере дали мирния процес всъщност ще започне. Той призова ключовите сили, включително и основните сирийски съюзници Русия и Иран, за подплатят думите си с действия.

В резолюцията обаче не се споменава нищо за един от най-спорните въпроси - този за бъдещата роля на сирийския президент Башар Асад. Кери отхвърли идеята, че петъчните гласуване и дискусии отлагат вземането на трудни решения по този въпрос.

Съединените щати, техните европейски съюзници, Саудитска Арабия и други арабски страни настояват Асад да си отиде. Въпреки това Кери заяви, че сега "всички" осъзнават как искането Башар Асад да предаде властта всъщност е причината за удължаването на войната.

Той не пропусна да отбележи, че "острите различия" с Асад остават и подчерта, че "Асад е загубил способността ... да обедини страната."

Русия и Иран от своя страна последователно отхвърлят международните призиви за оттеглянето на сирийския президент.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че сирийският народ трябва сам да реши своето бъдеще и това обхваща и бъдещето на сирийския президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ: Асад оцелява до март 2017 г.

    Президентът на Сирия Башар Асад има всички шансове да оцелее на власт до март 2017 г., разкрива АП. Агенцията се позовава на вътрешен доклад, изготвен ...
    07.01.2016
    2 498
    2