19 Декември, 2015 11:39 1 126 7

ООН подкрепя мирния процес в Сирия, но не споменава Асад

  • оон-
  • асад-
  • сирия-
  • съвет за сигурност-
  • мирен процес

Съвета за сигурност на ООН единодушно подкрепи мирния процес в Сирия, който се очаква да започне през следващия месец с разговори между правителството и опозицията за прекратяване на огъня

За първи път от началото на почти пет-годишната гражданска война в Сирия, световните сили се споразумяха в Съвета за сигурност на ООН за мирния процес в страната, съобщи АП.

В резолюция, приета с единодушие от 15-те членки на съвета, се казва, че примирието в Сирия трябва да влезе в сила веднага, след като представителите на сирийското правителство и опозицията започнат първите стъпки към политическия преход.

В резолюцията са отразени и усилията на американските и руски представители, които отдавна са в противоречие за бъдещето на Сирия. Според ООН те трябва да намерят общ език и да се обединят около общите интереси на Сирия, дори и все още да не могат да се споразумеят за окончателното й бъдеще.

Сирия трябва да остане единна и светска държава, заяви руският външен министър Сергей Лавров. 

Американският държавен секретар Джон Кери на свой ред каза, че документът изпраща „ясно послание, че е време убийствата в Сирия да спрат.”

„ООН е готова да започне междусирийските преговори с посредничеството на моя специален пратеник Стафана Демистура”, заяви генералният секретар на ООН  Бан Ки Мун.

Приемане на резолюцията идва на фона на нарастващото чувство сред световни сили, че най-важният приоритет в Сирия трябва да бъде побеждаването на екстремистите от ИД, която се възползва от годините на хаос в страната и създаде своя база, от която насърчава терористичните атаки в чужбина.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред репортери, че през следващите няколко месеца светът ще разбере дали мирния процес всъщност ще започне. Той призова ключовите сили, включително и основните сирийски съюзници Русия и Иран, за подплатят думите си с действия.

В резолюцията обаче не се споменава нищо за един от най-спорните въпроси - този за бъдещата роля на сирийския президент Башар Асад. Кери отхвърли идеята, че петъчните гласуване и дискусии отлагат вземането на трудни решения по този въпрос.

Съединените щати, техните европейски съюзници, Саудитска Арабия и други арабски страни настояват Асад да си отиде. Въпреки това Кери заяви, че сега "всички" осъзнават как искането Башар Асад да предаде властта всъщност е причината за удължаването на войната.

Той не пропусна да отбележи, че "острите различия" с Асад остават и подчерта, че "Асад е загубил способността ... да обедини страната."

Русия и Иран от своя страна последователно отхвърлят международните призиви за оттеглянето на сирийския президент.

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че сирийският народ трябва сам да реши своето бъдеще и това обхваща и бъдещето на сирийския президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    наи-сетне.русия спря да се противи и се прие мирния план за сирия.лош ден отново за путинофилите :),асад си тръгва ,а сирия няма да бъде диктатура подобно на русия!

    Коментиран от #3

  • 2 бати

    2 0 Отговор
    Как пък го разбра тва, че Русия е спряла да се противи........

    Коментиран от #4

  • 3 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Десче ти пак май нищо не разбра. Не се споменава името на асад.

    Твърде ясно обаче се споменава правителството на асад и че се преговаря с него. Фактически сащ признават че асад не е диктатор.

    Щяха да споменат името на асад само ако се налагаше да се говори за диктатор който трябва да се свали. Анадънмо? Поне на майчиния си език би трябвало да разбереш.

    Коментиран от #5

  • 4 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "бати":

    руснаците до сега ползваха правото си на вето в оон и не се стигаше до общо решение за сирия.сега подкрепиха плана и се гласува с пълно удобрение.плана изключва възможност сирия да остане диктатура .означава свободини избори при които асад изчезва.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    анадъмо,анадъмо .американци,французи,германци ... излязоха още преди време с този план ,а русия му се противеше,но сега като се видя че няма как да излезе асад победител,путин призна умерените,а сега и западния план за свободни избори ,при които алевитите на асад нямат шанс .

    Коментиран от #6

  • 6 Той

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Отново платения трол не е в час. Джуджето го каза твърдо, отношението си към сирийския проблем на годишната му пресконференция. Промяна няма. Агенция "Ройтерс" му вкара думи, които нее изричал, тя има навика да го прави. Но тролчето едва ли чете и ли слуша новините на агенцията в оригинал. За това се иска познания по чужд език, а то е учило руски в училище ама сега не иска и да го чуе. Иначе щеше да знае Путин какво казва. Та, коричка хляб за Деси.
  • 7 kutrako

    2 0 Отговор
    Деско-Стоене какво разбираш под умерена опозиция?Едните по умерено режат глави на други които не са съгласни с тях или?По същата логика трябва да те скъся с една глава защото не си на моето мнение ли или се бъркам ?