Last news in Fakti

7 Януари, 2016 08:00 2 486 2

САЩ: Асад оцелява до март 2017 г.

  • асад-
  • сирия-
  • башар асад

В момента само опозицията, Саудитска Арабия, Турция и Катар настояват за незабавна оставка на Башар Асад преди да започне преходния период в Сирия

САЩ: Асад оцелява до март 2017 г. - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Сирия Башар Асад има всички шансове да оцелее на власт до март 2017 г., разкрива АП. Агенцията се позовава на вътрешен доклад, изготвен за служителите на президентската администрация и на Белия дом, които са замесени в разрешаването на кризата в Сирия.

Документът е изработен на базата на плана на ООН за уреждане на продължаващата над 4 години гражданска война в страната.

След анализ на всички фактори се предполага, че Башар Асад ще успее да се задържи на власт до март 2017 г. След тази дата той трябва да предаде властта на демократично правителство, а най-близкото му обкръжение да търси спасение в чужбина.

Поредният кръг от преговори между управляващи и опозиция в Сирия е насрочен за 25 януари. От февруари пък трябва да започне преходният период в страната. Той трябва да завърши с насрочените за август 2017 г. общи избори за държавен глава и президент.

През април трябва да започне да работи комитет, който да се грижи за осигуряване на сигурността и да проведе частична амнистия, както за представителите на правителството и армията, така и за умерената опозиция. Междувременно трябва да бъде създадено преходно правителство. До края на 2016 г. то трябва да изработи нова конституция. Тя трябва да бъде приета на референдум в началото на 2017 г.

АП отбелязва, че документът не посочва стъпките за излизането на фамилията Асад от властта. Самият Башар Асад даде да се разбере, че няма да напусне поста си, докато в родината му шетат терористи. Той се подкрепя от Русия и Иран. Москва чрез авиацията оказва подкрепа на сирийската армия, която заедно с милициите на ливанската шиитска организация Хизбула, се бие срещу силите на ислямистите.

В момента само опозицията, Саудитска Арабия, Турция и Катар настояват за незабавна оставка на Башар Асад преди да започне преходния период в Сирия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 2 Отговор
    Господарите на света са го решили отдавна, Асад им пречи да сложат ръка на петрола и на всичко останало от Сирия.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "некойси":

    Хаха!Явно много държиш ръката върху "петрола и всичко останало" в Сирия да е руска?!Между другото до скоро ревяхте че света мече е двуполюсен,валутата на БРИКС детронира долара и вече е световна и изведнъж-господарите на света пак си останаха такива!...Както и да е-русофилска ви работа:)