Отидете към основна версия

33 894 24

Мъжът, който спаси света от ядрена война

  • василий архипов-
  • кубинска криза-
  • подводница-
  • студена война-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрена война

Архипов запазва самообладание и спира изстрелването на ядрено оръжие

Снимки: Wikipedia

През 1962 година, Студената война е в разгара си. САЩ и СССР са на тръни, във въздуха витае неизвестност и тревога.

Решението на един съветски военен да не „дръпне спусъка“ е причината сега да четем тези редове и светът да продължи нормалния си ход – макар с взривоопасни точки по други места на планетата.

Кубинската криза е най-острата между американци и руснаци, които са двата геополитически полюса по време на Студената война.

През октомври 1962 „студената“ война е на косъм да се превърне в ядрена, но решението на Василий Архипов – макар и неразбрано тогава – предотвратява започването на Трета световна война.

Руски подводници наближават бреговете на Куба, а командир на флотилията е именно Архипов – на борда на Б-59, натоварен с ядрено оръжие. На командването не са дадени никакви точни указания относно използването на ядрено оръжие, с което подводниците са били въоръжени.

Американски бойни кораби, начело със самолетоносача „Рандолф“, обкръжават руските близо до бреговете на Куба. По данни на Москва подводницата била обстрелвана от самолети, като са били използвани и дълбочинни бомби.

От съветското ръководство дават заповед на подводниците да се изтеглят, но повече съобщения не пристигат. Кенеди вдига нивото на тревога от 4 до 3 (по системата DEFCON) – за първи път в историята, пише War History Online.

Kапитанът на руската подводница Валентин Григориевич Савицки решава да отговори на вражеските атаки и да използва намиращото се на борда ядрено торпедо. Всички подкрепят решението му - освен Василий Архипов. Той запазва самообладание и спира изстрелването на ядрена глава, което би променило хода на историята.

Подводницата изпраща сигнал, гласящ „Прекратете провокацията!“, след което американските миноносци се оттеглят и обстановката постепенно се нормализира.

През 2002 година Томас Блентън от университета „Джордж Вашингтон“ заявява, че мъж с фамилия Архипов е спасил света. През 2003 г. е награден посмъртно Архипов с националната награда на Италия - Премия на Ротондата „Ангелите на нашето време“ за проявената смелост, мъжество и издръжливост при екстремални условия. Наградата е връчена на неговата вдовица през януари 2005 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини