Last news in Fakti

24 Декември, 2015 14:54 33 846 24

Мъжът, който спаси света от ядрена война

  • василий архипов-
  • кубинска криза-
  • подводница-
  • студена война-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрена война

Архипов запазва самообладание и спира изстрелването на ядрено оръжие

Мъжът, който спаси света от ядрена война - 1
Снимки: Wikipedia

През 1962 година, Студената война е в разгара си. САЩ и СССР са на тръни, във въздуха витае неизвестност и тревога.

Решението на един съветски военен да не „дръпне спусъка“ е причината сега да четем тези редове и светът да продължи нормалния си ход – макар с взривоопасни точки по други места на планетата.

Кубинската криза е най-острата между американци и руснаци, които са двата геополитически полюса по време на Студената война.

През октомври 1962 „студената“ война е на косъм да се превърне в ядрена, но решението на Василий Архипов – макар и неразбрано тогава – предотвратява започването на Трета световна война.

Руски подводници наближават бреговете на Куба, а командир на флотилията е именно Архипов – на борда на Б-59, натоварен с ядрено оръжие. На командването не са дадени никакви точни указания относно използването на ядрено оръжие, с което подводниците са били въоръжени.

Американски бойни кораби, начело със самолетоносача „Рандолф“, обкръжават руските близо до бреговете на Куба. По данни на Москва подводницата била обстрелвана от самолети, като са били използвани и дълбочинни бомби.

От съветското ръководство дават заповед на подводниците да се изтеглят, но повече съобщения не пристигат. Кенеди вдига нивото на тревога от 4 до 3 (по системата DEFCON) – за първи път в историята, пише War History Online.

Kапитанът на руската подводница Валентин Григориевич Савицки решава да отговори на вражеските атаки и да използва намиращото се на борда ядрено торпедо. Всички подкрепят решението му - освен Василий Архипов. Той запазва самообладание и спира изстрелването на ядрена глава, което би променило хода на историята.

Подводницата изпраща сигнал, гласящ „Прекратете провокацията!“, след което американските миноносци се оттеглят и обстановката постепенно се нормализира.

През 2002 година Томас Блентън от университета „Джордж Вашингтон“ заявява, че мъж с фамилия Архипов е спасил света. През 2003 г. е награден посмъртно Архипов с националната награда на Италия - Премия на Ротондата „Ангелите на нашето време“ за проявената смелост, мъжество и издръжливост при екстремални условия. Наградата е връчена на неговата вдовица през януари 2005 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plodviv

    8 1 Отговор
    Все пак Кубинската криза тръгва от САЩ, които през 1961 г. разполагат ядрено оръжие в Турция. Решението на Хрушчов да разположи ядрени ракети в Куба е като ответна реакция.

    Коментиран от #15, #21

  • 2 опсмопсус

    3 2 Отговор
    Тоя архипов е смотаняк, трябваше още тогава да превърнат краварника в стъкло!Колко хора избиха краварите!

    Коментиран от #3, #4, #7, #9, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "опсмопсус":

    Абе ,нали човека ако тогава не беше проявил героизъм теб нямаше да те има да ръсиш простотии по форумите.
  • 5 Тито

    7 1 Отговор
    Защо ли американските пилоти не са постъпили по същият начин над Хирошима и Нагазаки.......Явно моралът и мирогледа на двете нации се различава.
  • 6 р9пе

    3 0 Отговор
    За този случай има няколко филма. Американците държат на своето, че не са знаели, че подводнииците са ВЕЧЕ въоръжени с торпеда с ядрени бойни глави. Подозирали са, че разработката им е близо, но все още не са въведени на въоръжение. Затова са си позволявали такова поведение, а всички капитани на подовдници 2 часа са изпращали едно и също съобщение "Прекратете провокациите!" въпреки, че от Москва строго са забранявали всякакъв обмен.
  • 7 диан

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "опсмопсус":

    руснаците и в силозите ако си взривят
    всички ракети пак ще унищожът света
    то това е гадното на ядреното оръжие
    че няма значение къде ще го взривиш
  • 8 вуяя

    2 2 Отговор
    смърт за всички американци....и тези които подкрепят престъпната им политика
  • 9 Ъъъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "опсмопсус":

    Не е лесно да си тъпо парче от Кекс :-(
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 опсмопсус

    3 2 Отговор
    Много американски г.золизци тука бе, турчина Доган е по-българин от вас.Изгони турскопоклонника местан, а вие българите се кланяте на турците и американците, какво добро видяхте от тях, разтуриха цялата икономика на БЪЛГАРИЯ, превърнахте се в ибрици с i-phone!

    Колко хора избиха американците във Виетнам, Корея, Ирак?Запалиха целия арабски свят, създадоха Ал кайда, идил, бъркат се навсякъде, но руснаците им се опънаха!
  • 12 tost

    2 2 Отговор
    И кво стана то?руснаците са били нападнати в международни води,не са използвали ядрено оръжие при самозащита и пак те лошите:)Очаквам трола с коня и „ деска-поетеска“ да ни светнат по въпроса.
  • 13 Vasik Atanasova

    4 2 Отговор
    .АХТИ ИДИОТИТЕ ЗАОБИКОЛИЛИ ПОДВОДНИЦАТА ДА СЕ ПРАВЯТ
    НА ГОЛЕМИ
    А ТЕ НАШИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ С ЯДРЕНИ РАКЕТИ
    ДОБРЕ ЧЕ НЕ Е БИЛ ЛАБИЛЕН ВАСИЛИЙ АРХИПОВ
    ПОМИСЛИЛ Е ЗА БЪДЕЩЕТО НА СВЕТА
    ПО СНИМКАТА МУ СИ ЛИЧИ ЧЕ Е СЕРИОЗЕН МЪЖ НА
    КОЙТО МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА
    ЗА АРХИПОВ
  • 14 Сталин

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "опсмопсус":

    Ако бях на мястото на Архипов да бях решил проблемите на света генерално още тогава! От тогава до сега САЩ донесоха на света мизерия, смърт и опустошение в огромни размери! Много нерешителен е бил! Такъв човек е срам за армията! Като отиваш на война трябва да се биеш, а не да развяваш бялото знаме!
  • 15 Бай Кор

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Plodviv":

    Така е и руснаците оттеглят ядрените оръжия едва след като американците приемат да оттеглят своето пръжие от Турция. Забавното е, че и двата големи "играча" имат военни бази в същата тази Куба. Обаче пропагандата на американците е много по-силна от съветската и сега руската, а важни международни институции са под американски контрол - МВФ, НАТО, ООН, Световна банка... Само че светът се превръща в многополюсен и съюзите и алиансите между полюсите рушат американската роля на световен полицай.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 воиник

    0 0 Отговор
    що не пусна ракетата бе. щеше да е голямо шоу.
  • 18 usa

    0 0 Отговор
    USA-forever

    Коментиран от #19

  • 19 опсмопсус

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "usa":

    Марш в америка, да миеш чинии и да хрупаш гмо при мюслитата!Forever!Върха на кариерата ще ти е карането на тир!
  • 20 Kcaniba

    0 1 Отговор
    Боже Божеее..колко сволоч има по този свят!!!
    Робството им е вечно!!!!
  • 21 oooooo

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Plodviv":

    това въобще не е вярно.
    никога на турска територия не е имало ядрено оръжие..
    просто САЩ притиснаха Куба, а СССР искаше да я запази на всяка цена.

    Коментиран от #22

  • 22 КАН

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "oooooo":

    В турция америка е имала ядрено оръжие.СССР през време на карибската криза е бил наобиколен от американски подводници с ядрено оръжие и това кара Хрушчов да изтегли ядрените си ракетиот Куба.Американците изтеглят същите си ракети от Турция.
  • 23 моцо

    0 0 Отговор
    изтеглянето на ракетите от турция костват живота на кенеди
  • 24 Огнян Дамянов

    0 0 Отговор
    прочетете това!