Отидете към основна версия

2 731 11

Германия: Шенген е в опасност

  • шенген-
  • германия-
  • опасност-
  • мартин шефер-
  • контрол-
  • граници

Шенген е много важен, но е в опасност, заяви говорителят на германското външно министерство

Снимка: БТА/ AP

Германия предупреди, че Шенгенското пространство е „в опасност“, след като скандинавски страни затегнаха мерките за контрол по границите, съобщи Expatica.

„Свободата на движение е важен принцип – едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, заяви говорителят на външното министерство на Германия Мартин Шефер.

„Шенген е много важен, но е в опасност“, добави той след въпрос за решението на Дания за въвеждане контрол по границата с Германия.

Днес влезе в сила взетото решение през декември на шведските власти да затегнат контрола на влизащите от Дания граждани.

На влизащите през моста Йоресунд – свързващ Малмьо и Копенхаген – вече се проверяват документите. Швеция цели да ограничи влизането на нелегални имигранти в страната. През 2015 година скандинавската страна е получила повече от 150 000 молби за убежище.

Германските власти обявиха, че е нужна „съвместна стратегия“ за справяне с бежанската криза.

Говорителят на Европейската комисия Тове Ернст съобщи на пресконференция, че шест са държавите, които извършват гранични проверки.

Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция са възстановили граничните проверки в Шенген, а от днес това прави и Дания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: