Отидете към основна версия

1 690 1

Путин вероятно е одобрил убийството на Литвиненко

  • литвиненко-
  • убийство-
  • путин-
  • разследване-
  • убийство-
  • лондон

Литвиненко е бил отровен с полоний от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун

Убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през 2006 г. най-вероятно е било одобрено от президента Владимир Путин. Това заяви британски съдия, оповестявайки заключенията от обществено разследване за смъртта на бившия опозиционер, съобщи Би Би Си.

В доклада се заявява, че администрацията на Кремъл и Владимир Путин са имали мотиви за убийството на бившия руски агент, който бе един от най-отявлените критици на режима и управляващите в Руската федерация.

Според разследването Литвиненко е бил отровен с полоний от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, които са действали по заповед на Федералната служба за сигурност на Русия. И двамата отричат обвиненията.

"Операцията на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ, новото име на КГБ) вероятно е била одобрена от Патрушев (бившия шев на ФСБ Николай Патрушев), както и от президента Путин", посочи магистратът в заключенията си.

Вдовицата на Литвиненко, Марина, приветства доклада, като призова Великобритания да експулсира всички руски разузнавачи, да наложи икономически санкции на страната, както и да наложи забрана за пътуване на физически лица, включително и на Путин.

"Думите, които съпругът ми изрече на смъртния си одър, потвърждават становището на лондонският съд днес", заяви г-жа Литвиненко.

Руското външно министерство заяви, че разследването е било "политизирано". В изявление на министерството се казва: "Ние съжаляваме, че едно изцяло наказателно дело се политизира и засенчва общата атмосфера на двустранните отношения." Според изявлението разследването "не е било прозрачно", заради което процесът няма да бъде безпристрастен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: