Last news in Fakti

21 Януари, 2016 16:50 1 382 7

Лондон привиква руския посланик по случая ”Литвиненко”

  • лондон-
  • литвиненко-
  • великобритания-
  • убийство-
  • тереза мей-
  • руски посканик-
  • екстрадиране

Властите в Обединеното кралство поискаха двамата заподозрени за смъртта на руския опозиционер да бъдат екстрадирани

Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че правителството ще призове руския посланик в Лондон, за да изразят недоволството си от липсата на сътрудничество от руска страна в разследването на убийството на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко, съобщи Ройтерс.

Мей заяви още пред Камарата на представителите, че правителството ще замрази авоарите на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата основни заподозрени за убийството и ще поиска международна заповед за ареста им.

Полицията в страната също поиска Луговой и Ковтун да бъдат екстрадирани.

"Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда", заяви Скотланд ярд в комюнике, като добави, че вече е задействана процедура за изваждането на международна заповед за задържането им. 

По време на речта си пред парламента британският вътрешен министър нарече убийството "шокиращо и неприемливо" нарушение на международното право.

Тя каза още, цитирана от Би Би Си, че премиерът Дейвид Камерън ще повдигне въпроса за направените констатации пред президента Путин при първа възможност.

Говорителят на Даунинг стрийт също обяви, че заключенията в доклада, са "изключително тревожни". "Това не е начинът, която и да е държава, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да се държи."

По-рано днес доклад от обществено разследване за смъртта на Литвиненко разкри, че руският президент Владимир Путин най-вероятно е одобрил убийството на опозиционера през 2006 г. Кремъл отрече всякакво участие в смъртта му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tom

    0 0 Отговор
    Много е грозна тази жена...
  • 2 Krasimir Velchev

    0 0 Отговор
    krasimir velchev-Нашите братя англичани,много си падат по двойния стандарт.Ще замразят авоарите на двамата заподозрени в убийството.В същото време от няколко години насам се споменава ,само мимоходом,че ръководството на ,,Ислямска държава'' е много добре финансирано.На същите,тези англичани с будна и непримирима съвест и през ум,не им мина ,да блокират банковите сметки на ,тези,които създадоха и управляват чумата на нашето време -,,Ислямска държава''.
  • 3 Опел

    2 0 Отговор
    Като рухне диктатурата истината ще се разбере. Страхът се обръща в гняв, а гневът ще доведе до търсене на истината.
  • 4 Опитен

    0 0 Отговор
    Не само е грозна, Томчо, ами и е проклета.
  • 5 И защо

    1 0 Отговор
    чак сега в UK са се загрижили толкова сериозно за съдбата на един агент на КГБ? Те би трябвало дори да са доволни, че КГБ се самоликвидира, нали? А английското разузнаване сигурно никога не прибягва до непозволени и нелицеприятни средства за защита на държавата си? Лицемерието и надменността са най-характерните черти на английската върхушка, т. че да се поупражняват малко, а той Путин сигурно много ще се стресне, когато (ако) Камерън го попита. А, и още нещо - най-обичам когато доказателствата са "най-вероятни" или "предполага се"... Доста тъпо и нескопосано обяснение, което дори не прилича на английско, а по-скоро на щатско.
  • 6 георги марков

    0 0 Отговор
    Проблема е че това не е изолиран случай а утвърдена практика! В България не е забравен случая "Георги Марков"
  • 7 раптор

    1 2 Отговор
    Аз пък съм загрижен за смъртта на бившия министър Робин Кук! Който докладва пред целия свят, че в Ирак няма оръжия за масово поразяване! Умира от инфаркт.. Доста по изискан начин да го свитнат умишлено отколкото да ти сипят уран в чая... Не мисля, че руските тайни служби биха направили подобна селяния, щото можеха да свитнат Литвиненко по 1 милион, други, доста по малко шумни начини! Отрови бол! Кой ще се занимава да пренася плутоний, като може и с цианидче! Или нещо подобно! Тва са типични, британски, двойни игри! Царе са на тия глупости, ама вече сме 21ви век и британската им хитрост, почва да сдава багажа!
Новини по държави: