Отидете към основна версия

1 407 7

Лондон привиква руския посланик по случая ”Литвиненко”

  • лондон-
  • литвиненко-
  • великобритания-
  • убийство-
  • тереза мей-
  • руски посканик-
  • екстрадиране

Властите в Обединеното кралство поискаха двамата заподозрени за смъртта на руския опозиционер да бъдат екстрадирани

Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че правителството ще призове руския посланик в Лондон, за да изразят недоволството си от липсата на сътрудничество от руска страна в разследването на убийството на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко, съобщи Ройтерс.

Мей заяви още пред Камарата на представителите, че правителството ще замрази авоарите на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата основни заподозрени за убийството и ще поиска международна заповед за ареста им.

Полицията в страната също поиска Луговой и Ковтун да бъдат екстрадирани.

"Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда", заяви Скотланд ярд в комюнике, като добави, че вече е задействана процедура за изваждането на международна заповед за задържането им. 

По време на речта си пред парламента британският вътрешен министър нарече убийството "шокиращо и неприемливо" нарушение на международното право.

Тя каза още, цитирана от Би Би Си, че премиерът Дейвид Камерън ще повдигне въпроса за направените констатации пред президента Путин при първа възможност.

Говорителят на Даунинг стрийт също обяви, че заключенията в доклада, са "изключително тревожни". "Това не е начинът, която и да е държава, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да се държи."

По-рано днес доклад от обществено разследване за смъртта на Литвиненко разкри, че руският президент Владимир Путин най-вероятно е одобрил убийството на опозиционера през 2006 г. Кремъл отрече всякакво участие в смъртта му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: