Отидете към основна версия

15 769 50

Сръбската армия ще реагира мигновено „при нужда“

  • сърбия-
  • армия-
  • готовност-
  • бежанци-
  • томислав николич-
  • небойша стефанович

Трябва да сме подготвени да реагираме, заяви вътрешният министър

Снимка: БТА/ AP

Сръбският президент Томислав Николич упълномощи вътрешното министерство да приведе армията в пълна готовност „при нужда“, предаде местното издание b92.net.

Новината бе съобщена от министъра на правосъдието Никола Селакович след проведена среща в Белград на Съвета за национална сигурност.

Той обясни, че с днешното решение мигновено ще може да се вземе решение за мобилизиране на армията – в случай, че президентът отсъства. Армията ще бъде вдигана на крак в случай, че полицията има нужда и не може да се справи.

„Службите за сигурност ще имат достатъчно време и капацитет да отговорят на всякаква опасност и да защитят гражданите“, заяви Никола Селакович.

„Това не означава, че сръбските въоръжени сили ще бъдат изпратени на границата, защото контролираме ситуацията с наличните сили. Винаги е добре, обаче, държавата да може да реагира. Ако бежанците започнат да прииждат през различни места, това ще представлява риск, и ние не искаме това да се случи“, заяви вътрешният министър Небойша Стефанович.

По негови думи към момента на сръбска територия има 1800 бежанци. Попитан дали може да бъде създадена буферна зона в Сърбия, министърът отговори: „Това не може да се случи“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: