Отидете към основна версия

1 777 3

ЕС слага край на нелегалната имиграция

  • ес-
  • имиграция-
  • турция

Има съгласие за споразумение с Турция, но взимането на финално решение беше отложено

ЕС и Турция обявиха, че са постигнали споразумение по основните точки за общи действия по преодоляване на бежанската криза, съобщи Би Би Си.

Обявяването на крайното решение от срещата на върха в Брюксел обаче бе отложено. Все пак председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че нередовните имигранти, пристигнали в Гърция, ще бъдат прибрани от Турция. За всеки прибран имигрант от Гърция,  Анкара ще разселва по един сирийки  бежанец от своята територия в ЕС.  Насрочени са нови преговори на извънредна среща на ЕС на 17-ти и 18-ти март.

Все още лидерите на ЕС не могат да постигнат консенсус по някои от новите искания, които турският премиер Ахмет Давутоглу постави срещу съдействие за ограничаване на бежанския поток. В това число влизаше допълнително финансиране от 3 млрд. евро и ускоряване на процедурата за премахването на визите за турски граждани, които пътуват в ЕС. Визите трябва да бъдат премахнати до юни, като Европа трябва да отвори и нови глави по преговорите за присъединяване на Турция.

Председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер написа в Twitter, че има постигнато споразумение. Това споразумение обаче все още се нуждае от официално одобрение, което трябва да бъде дадено на срещата на 17-ти и 18-ти март.

„Дните на незаконна имиграция в Европа приключиха“, заяви Доналд Туск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: