Отидете към основна версия

2 613 8

Германска медия настръхна срещу Турция

  • турция-
  • германска-
  • медия

От "Шпигел" бяха принудени да оттеглят своя кореспондент от Истанбул

Ръководството на германското седмично списание „Шпигел“ обяви, че е било принудено да оттегли своя кореспондент от Истанбул и обвини Турция в нарушаване на свободата на медиите.

41-годишният Хасниан Казим е бил базиран в Турция от 2013 г. Сега той е получил назначение във Виена, след като от пресслужбата на турския премиер Ахмет Давутоглу от месеци отказват да подновят медийната му акредитация.

„Това отношение към нашия кореспондент и към „Шпигел“ по наше мнение е недопустимо и нарушава свободата на медиите“, заяви главният редактор на онлайн версията на списанието Флориан Хармс.

Според него през последните години Казим е вършил работата си по изключителен начин, предоставяйки информация от политическите и социалните събития в Турция.

„В много свои материали той подчертава правителствените недостатъци в страната по справедлив и критичен начин. Поведението на турските власти ни дава да разберем, че нашият журналист повече не е желан там“, допълни Хармс.

През миналата година Казим трябваше временно да напусне Турция, след като получи смъртни заплахи, заради отразяването на трагедията в мината в град Сома. В същото време се оказва, че турското правителство отказва акредитации на 8 от общо 20 представители на германски медии в страната. Според източник този въпрос е бил предмет на обсъждане при разговорите между Берлин и Анакара през последните месеци. Той е бил повдигнат и по време на преговорите между германския канцлер Ангела Меркел и турският премиер Ахмет Давутоглу.

Това става на фона на провеждащата се в момента среща между ЕС и Турция в Брюксел за ограничаване на бежанския поток. От много страни има критики към Анкара, заради ограничаването на свободата на словото в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: