17 Март, 2016 17:57 2 614 8

Германска медия настръхна срещу Турция

  • турция-
  • германска-
  • медия

От "Шпигел" бяха принудени да оттеглят своя кореспондент от Истанбул

Ръководството на германското седмично списание „Шпигел“ обяви, че е било принудено да оттегли своя кореспондент от Истанбул и обвини Турция в нарушаване на свободата на медиите.

41-годишният Хасниан Казим е бил базиран в Турция от 2013 г. Сега той е получил назначение във Виена, след като от пресслужбата на турския премиер Ахмет Давутоглу от месеци отказват да подновят медийната му акредитация.

„Това отношение към нашия кореспондент и към „Шпигел“ по наше мнение е недопустимо и нарушава свободата на медиите“, заяви главният редактор на онлайн версията на списанието Флориан Хармс.

Според него през последните години Казим е вършил работата си по изключителен начин, предоставяйки информация от политическите и социалните събития в Турция.

„В много свои материали той подчертава правителствените недостатъци в страната по справедлив и критичен начин. Поведението на турските власти ни дава да разберем, че нашият журналист повече не е желан там“, допълни Хармс.

През миналата година Казим трябваше временно да напусне Турция, след като получи смъртни заплахи, заради отразяването на трагедията в мината в град Сома. В същото време се оказва, че турското правителство отказва акредитации на 8 от общо 20 представители на германски медии в страната. Според източник този въпрос е бил предмет на обсъждане при разговорите между Берлин и Анакара през последните месеци. Той е бил повдигнат и по време на преговорите между германския канцлер Ангела Меркел и турският премиер Ахмет Давутоглу.

Това става на фона на провеждащата се в момента среща между ЕС и Турция в Брюксел за ограничаване на бежанския поток. От много страни има критики към Анкара, заради ограничаването на свободата на словото в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Драскач

    4 1 Отговор
    Турция в нарушаване на свободата на медиите. Веднага от Брюксел да и наложат ембарго и да и спрат всичко. Казах.
  • 2 кенете си ги

    5 0 Отговор
    Хаха вземете ги турците в ЕС и такива неща, ще ви се струват, като милване по главата. В комплект с милионите ислямисти, които сега каните, какво мислите, че ви чака и изобщо!? А ще има ли тогава медии, които да го отразят !?
  • 3 Шаран БГ

    0 5 Отговор
    Не се пенявете! Турция може да оглави и Евросъюза -- ако чичо Сам рече -- защо не ! Колко е армията на Туция и с какво въоръжение е ? Къде е нашата и къде им е въоръжението? Нали са по границите без гащи ...,пардон, без пушки!?!? Е, комшиите до Берлин и Париж няма да стигнат - ама до Виена и Будапеща са били , нали ?

    Коментиран от #4

  • 4 наблюдател

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    Те и римляните са били на много места но сега ги няма.Турция съществува само с благоволението на великите сили.В момента в който решат ще я превърнат в подобие на Ирак. Садам имаше по голяма армия от Ердоган но това не му помогна.Турците издразниха яко Путин и наамериканците се зъбеха,с Израел не са първи дружки,никоя от съседните им държави не ги харесва да не кажа и по силни думи.
    Една кюрдска автономия ще им се отрази добре за охлаждане на имперските амбиции.
  • 5 123455

    4 2 Отговор
    Преди 100 години тези същите западняци предпочетоха Турция пред България/на Фердинант/ и разпределиха българската територия между турци,гърци и сърби.
    Вече повече от 600 години запада кътка турците,загърбва православните християни и сега му се полага да изяде един голям турски ЧЕП.Да им е честита на германците вечната им дружба с турците,а сега и с арабите,
    да са живи и здрави да консумират любовта си..
  • 6 гост

    3 1 Отговор
    Тия фесове още малко и ще искат ЕВРОПАРЛАМЕНТА да им мие краката на ходжите???? С тия 6 милиарда могат да изчистят всичките БОКЛУЦИ от ЕВРОПА заедно с рязаните гастербайтери !!!!Това не е проблем на ЕВРОПА !!!! ТУРЦИЯ ДА СИ ГИ ВЗЕМЕ ОБРАТНО !!!!!!НИКАКВИ ПАРИ НИКАКВИ ВИЗИ!!!! ИЗМАМНИЦИ!!!
  • 7 Carfen

    3 0 Отговор
    Предлагам освен шестте милиарда, безвизовия режим и ускореното приемане в ЕС, на срещата с ЕП Ердоган да поиска и разпускането на Шпигел, както и всички журналисти и редактори от медията да ги пратят в Диарбекир, нещо като израз на турско-европейската вечна дружба.
  • 8 Carfen

    4 0 Отговор
    След като са ни превзели турците, милосърдна християнска западна Европа е открила, покорила и християнизирала двете америки, барабар с Австралия, колониазирали са Африка и половин Азия. Имали са достатъчно време да водят войни по между си(Австро-Унгарска империя, Британска империя, Испанска армада, Наполеонови войни и т.н.), но никога не са поглеждали към Османската империя и потъпканите балканските народи. Та как да се изненада днес човек...
Новини по държави: