Отидете към основна версия

4 085 26

САЩ сдържат Русия с нова танкова бригада в Източна Европа

  • сащ-
  • русия-
  • танк-
  • бригада-
  • военни

Част от техниката ще бъде разположена в България и Румъния

Снимка: АП/БТА

Пентагонът има намерение да разшири своето военно присъствие в Източна Европа до февруари 2017 г. За целта САЩ ще прехвърлят в региона трета бронетанкова бригада за сдържане на „руската агресия“, съобщава Би Би Си.

От своя страна АП разкрива, че бригадата ще бъде в размер от 4200 войници и стотици единици тежка техника като танкове, артилерия, бойни машини на пехотата и други.

Част от засилването на американското военно присъствие ще бъде разположено в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.

Влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл“ пише, че на Стария континент ще бъдат прехвърлени 250 единици танкове, бойни машини на пехотата Bradley, артилерийски установки Paladin и още нови 1700 спомагателни технически средства.

Представителят на Пентагона Лаура Сил уточни, че изпращането на нови сили на Стария континент има за цел да смени намиращите се там на въоръжение остарели американски образци на въоръжение и техника.

Би Би Си припомня, че в момента американското военно присъствие на Стария континент наброява 62 000 души. От тях 25 000 са военни, разположени в 21 американски бази. В плановете на Пентагона влизат да се разположат допълнително 42000 войници през 2017 г.

Решението на Пентагона показва стремежът на САЩ да осигури максимална сигурност и способност за сдържане. „Това е крачка напред към по-голямо присъствие в Европа и по-доброто им снабдяване“, обясни командващият на Европейското командване на САЩ в Европа и на силите на НАТО генерал Филип Брийдлав. „Този план за активизиране на въоръжените сили ще демонстрира нашият подход, основан на силата и баланса, и ще успокои нашите съюзници в НАТО и нашите партньори, които са заплашени от агресията на Русия, както в Източна Европа, така и в други региони“, зави ген. Брийдлав.

В основни линии Белият дом вече е одобрил плана, чието изпълнение започва през февруари 2017 г. и ще струва $3,4 млрд.

Противопоставянето между САЩ и Русия носи риск от безпрецедентна ескалация. Работата е там, че Пентагонът е подготвил план за разполагане на войски, танкове и бронетранспортьори до източната граница на НАТО като предупреждение за евентуална агресия от страна на Русия, пише италианският в. „Ил Джорнале“.

Пентагонът ще възстанови съкратеното от президента Барак Обама американско военно присъствие в Европа в отговор на руската агресия, пише в. „Гардиън“. Спорд изданието висшите офицери от американската армия вече гледат към времето, когато той вече няма да е президент.

„Уолстрийт джърнъл“ коментира, че разполагането на силите ще е първото по рода си от края на Студената война. Американската армия ще поддържа постоянно в Европа три бронетанкови бригади.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини