Last news in Fakti

31 Март, 2016 10:24 4 064 26

САЩ сдържат Русия с нова танкова бригада в Източна Европа

  • сащ-
  • русия-
  • танк-
  • бригада-
  • военни

Част от техниката ще бъде разположена в България и Румъния

САЩ сдържат Русия с нова танкова бригада в Източна Европа - 1
Снимка: АП/БТА

Пентагонът има намерение да разшири своето военно присъствие в Източна Европа до февруари 2017 г. За целта САЩ ще прехвърлят в региона трета бронетанкова бригада за сдържане на „руската агресия“, съобщава Би Би Си.

От своя страна АП разкрива, че бригадата ще бъде в размер от 4200 войници и стотици единици тежка техника като танкове, артилерия, бойни машини на пехотата и други.

Част от засилването на американското военно присъствие ще бъде разположено в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.

Влиятелният делови в. „Уолстрийт джърнъл“ пише, че на Стария континент ще бъдат прехвърлени 250 единици танкове, бойни машини на пехотата Bradley, артилерийски установки Paladin и още нови 1700 спомагателни технически средства.

Представителят на Пентагона Лаура Сил уточни, че изпращането на нови сили на Стария континент има за цел да смени намиращите се там на въоръжение остарели американски образци на въоръжение и техника.

Би Би Си припомня, че в момента американското военно присъствие на Стария континент наброява 62 000 души. От тях 25 000 са военни, разположени в 21 американски бази. В плановете на Пентагона влизат да се разположат допълнително 42000 войници през 2017 г.

Решението на Пентагона показва стремежът на САЩ да осигури максимална сигурност и способност за сдържане. „Това е крачка напред към по-голямо присъствие в Европа и по-доброто им снабдяване“, обясни командващият на Европейското командване на САЩ в Европа и на силите на НАТО генерал Филип Брийдлав. „Този план за активизиране на въоръжените сили ще демонстрира нашият подход, основан на силата и баланса, и ще успокои нашите съюзници в НАТО и нашите партньори, които са заплашени от агресията на Русия, както в Източна Европа, така и в други региони“, зави ген. Брийдлав.

В основни линии Белият дом вече е одобрил плана, чието изпълнение започва през февруари 2017 г. и ще струва $3,4 млрд.

Противопоставянето между САЩ и Русия носи риск от безпрецедентна ескалация. Работата е там, че Пентагонът е подготвил план за разполагане на войски, танкове и бронетранспортьори до източната граница на НАТО като предупреждение за евентуална агресия от страна на Русия, пише италианският в. „Ил Джорнале“.

Пентагонът ще възстанови съкратеното от президента Барак Обама американско военно присъствие в Европа в отговор на руската агресия, пише в. „Гардиън“. Спорд изданието висшите офицери от американската армия вече гледат към времето, когато той вече няма да е президент.

„Уолстрийт джърнъл“ коментира, че разполагането на силите ще е първото по рода си от края на Студената война. Американската армия ще поддържа постоянно в Европа три бронетанкови бригади.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    7 0 Отговор
    А кой ще ни пази от пазителите?!
  • 2 гост

    6 0 Отговор
    Кой дава право на САЩ да разполагат войски в Европа, това не е техният континент и те не живеят там, ами ако руснаците вземат че разположат войски в непосредствена близост до границите на САЩ това как ще се приеме, щом сегашните им действия се окачествяват като "агресия". А постоянното политическо и военно вмешателство на САЩ по целия свят не е агресия така ли.......
  • 3 отговарям

    7 0 Отговор
    Нас от 26 години никой не ни пази и жали.... Така че "мокър от дъжд не бяга"! Жалко, но факт...
  • 4 Монго

    5 0 Отговор
    Ох най-после се успокоих, все се притеснявах,че лошите руски танкови бригади вече са пред Виена. Имам голям двор, мога да приема един два Ейбрамса
  • 5 сдържане

    1 3 Отговор
    Правилно решение.
  • 6 Никога повече

    0 4 Отговор
    Неканените гости е крайно време да си ходят вкъщи барабар със сърповете, чуковете, паметниците и азиатското имперско поведение. Нямаме нужда разни памперси с КГБ-ейска школовка да пречат на зивилизования избор на България.

    Коментиран от #14

  • 7 ГОЙКО

    4 2 Отговор
    БЪЛГАРИ НЕ СЕ РАДВАИТЕ ЗАЩОТО ТЕЗИ ХОРА -СЛАВЯНИ ВИНАГИ СА НИ ПОМАГАЛИ А НИЕ СЕ РАДВАМЕ ЧЕ МУТРИТЕ НА СВЕТА РАЗПОЛАГАЛИ ТАНКОВЕ.ДА НЕ ДАВА ГОСПОД НО ПУТИН АКО ГИ ЗАПОЧНЕ ДОСТА ЖЕЛЯЗО ЩЕ ОСТАНЕ ЗА ВТОРИЧИ СУРОВИНИ.
  • 8 ТИКВА

    0 3 Отговор
    БЪЛГАРИ ПРЕКОЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД РУСКАТА МОЩ, ВЕЛИКАТА АРМАТА И БОМБИТЕ НА ПЪТИН ПРЕДИ ДА СТАНЕ КЪСНО. ДАЛИ СМЕ ВИ СВОБОДАТА И НИ ДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА СИ И ТОЗИ НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ СЪЩО СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА НИ СЛУЖАТ ВОВЕКИ.
  • 9 mediator37

    2 3 Отговор
    Като ви е статията за танкове поне цапнете един Абрамс на снимка, какво тия тенекиени консерви.
  • 10 ани

    5 0 Отговор
    Американците да се махат от България ! Там където е стъпал кракът им , народа не е видял добро ! Уж все с добри намерения ! Да ама то и пътя към ада е постлан с добри намерения !
  • 11 Така значи

    3 2 Отговор
    Дойде и нашият ред. Тези докато не ни подпалят чергата - няма да мирясат. Понеже не им се отвори парашута нито в Сърбия, нито в Украйна, сега ще се пробват тук. А ние дали имаме някакво там правителство, което на ясен английски (не че американците го знаят:)) да им каже, ЧЕ НА СНИКОЙ НЕ НИ ЗАПЛАШВА, ОСВЕН ЧЛЕННА НА НАТО ТУРЦИЯ... и не желаем конфронтация с Русия. Сигурно нямаме такива хора, обаче пък и откакто имаме този външен и този военен министър (а, да не пропусна и този "президент"), непрекъснато се правят опити да бъдем вкарани във война с руснаците. Само да напомня на продажните, безмозъчни и късопаметни "управленци" - такъв опит вече е правен в нашата история и резултатът всички грамотни го знаят. И наистина - кому ... търсят американците в Европа? Пазят Германия, Франция и Италия от Русия ли? :) Смешници!
  • 12 опел

    1 4 Отговор
    Добре че отдавна натовските бази са тук и се отървахме от съветските ядрени бомби разпиляни из цяла България. Завинаги успяме да се освободим и хилядите агенти на КГБ назначени да управляват България. Сега сме един предвидим партньор, а неприкосновенноста ни е гарантирана от най-могъщия в момента алианс. Поддържаме отлична дипломация с демоктратичните държави от всички континенти. А в клубът на чебурашките останаха най обречените режими като Северна Корея, Иран и Куба.
  • 13 справедлив

    3 2 Отговор
    Еми нормално е,...Пояснявам--Шефа на НАТО открито каза през 2015г че България е фронтова държава при случай на конфликт с Русия--демек,ние сме в процента на жертвите,които са готови да дадът САЩ и НАТО...С една дума-ние сме пушечното месо....Кой е разбрал-разбрал...
  • 14 Румен Янев

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Никога повече":

    Аз пък викам Зивилизованите да млъкнат и да се консултират с доктор за състоянието си
  • 15 стратокастър

    3 5 Отговор
    Не ни заплашва Русия ? Сигурно ,но какво правеше Русия в Унгария 56 година ? Какво правеше Русия в Чехословакия 68 година ? Какво прави Русия в Украйна днес?

    Не ви харесва правителството и президента защото си вършат работата и не се кланят на Путин!

    Странно не ви харесва че че в руска България заплата беше 40-50 $ а сега е 600, 700 или 1000 $

    Не ви харесва че българите днес могат да учат и работят по целия свят /а не само в Либия и Коми/ Е не ви харесва но това е положението ?
    СВОБОДАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА !!!

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 16 Другарки

    2 4 Отговор
    Да замлъкна, ама застаряващите чебурашки стават все по устремени в опитите си с лъжи да подменят историята и някой трябва да ги върне в реалния заобикалящ свят. В допълнение ще кажа, че никога повече няма да има поколение допуснало да бъде толкова васално и заблудено, като това, прекарало съзнателния си живот в годините на комунизма.
  • 17 Да де

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "стратокастър":

    Ама нещо тази свобода подкарва към приключване на държавата, а? Как ще коментираш "благинките" на "свободата": от 9 млн., сега сме почти 7, с тенденция към заличаване; най-болната и най-бедна нация сме в Европа; учениците ни са сред най-неграмотните в Европа. Това на какво ти прилича, на просперитет на нацията ли? Ако е така, не е зле да се позапознаеш малко с факти, ама то за това трябва и да се чете по малко, не само да се дава акъл!
  • 18 Ярослав Станчев

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "стратокастър":

    Ама България има правителство и президент ли???И от кога???Че нещо съм пропуснал.
    Останал съм с впечатлението,че когато България е имала правителство населението и беше 9 000 000,а армията в мирно време беше 100 000 човека.А това беше преди 1989 г.Ма ти няма от къде да знаеш,малък си.
    От тогава до днес не съм видял България да има БЪЛГАРСКО УПРАВЛЕНИЕ.
  • 19 onq s konq

    1 5 Отговор
    Нека сме точни:АКО НЕ БЕШЕ "ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА" И БЕЗКОМПРОМИСНАТА СТРЕЛБА "НА МЕСО" ПО ГРАНИЦАТА ПО "ВСИЧКО ЩО МЪРДА",АКО НЕ БЕШЕ ЖЕСТОКАТА САМОРАЗПРАВА С БЛИЗКИТЕ НА УСПЕЛИТЕ С РИСК НА ЖИВОТА СИ БЪЛГАРИ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ НА ЗАПАД,В БЪЛГАРИЯ ЩЯХА ДА ОСТАНАТ "НУЛА" МИЛИОНА БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #23

  • 20 909

    5 2 Отговор
    До коментар 15 . Ей къде ги видя тия заплати по 600.700 1000 долара А? Брейй ти си само за парламента ! И пенсиители ще са такива ? Тия заплати са в софия НО НЕ в ДОЛАРИ А В НАШИ ЛЕВА !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    3 2 Отговор
    Сдържат ги да направят какво, там не живеят ненормални джихадисти, които колят цивилни и разрушават паметници на културата като подкрепяните от САЩ фанатици в Сирия, Ирак и Либия.
    "Решението на Пентагона показва стремежът на САЩ да осигури максимална сигурност" май искат да кажат, че искат да използват страната ни за плацдарм без да им пука какво ще стане с населението ако запалят въоръжен конфликт, и как така пентагонът решава какво ще случи в България без това да бъде гласувано в парламента, толкова безгласни ли сме вече. Тъпите американци не за първи път отиват някъде и съдават проблеми и у нас ще е така
  • 23 ЧЕСТНО

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    ДА БЪДЕМ ЧЕСТНИ ВСЕКИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕРЕ РОДИНАТА В КОЯТО СЕ Е РАЖДА А МОЖЕ ДА Я ОБИЧА И ЗАЩИТАВА АКО ТРЯБВА КАМЪНИ ДА ЯДЕ ЩЕ ЯДЕ А НЕ ДА ГЛЕДА КАК ДА СЕ ИЗСУЛИ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ????!!!::::

    Коментиран от #25

  • 24 Kcaniba

    1 0 Отговор
    Продажното и евтино окупширане на Европа от страната на ФАЩ се нарича - сдържане на Русия!!! Термин роден през 10 век, когато америте са пасли кравите....
    По нагли насилници няма!!!!
  • 25 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "ЧЕСТНО":

    Ами къде си бил през "комунистическо" да предложиш на полит.бюро на БКП точно с тия си думи ДА ПРЕМАХНАТ ТЕЛЕНИТЕ ЗАГРАЖДЕНИЯ ПО ГРАНИЦИТЕ НА БГ,а ти от своя страна да тръгнеш сред народа и да ги убеждаваш да ядат камъни,но да си стоят в България и ...ДА НЕ МИСЛЯТ ЗА ЗАПАДА И НЕГОВИТЕ "СЪБЛАЗНИ"?Или май се опасяваше че скоропостижно Държавна сигурност щеше да те прати в Белене за "т...к с властта":)!
  • 26 Чуби

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "стратокастър":

    Какъв си ми заблуден...