Отидете към основна версия

20 603 9

Какво наистина има в Зона 51?

  • зона 51-
  • лас вегас-
  • секретен обект

На няколко десетки километра северозападно от Лас Вегас, Невада, в близост до местността Грум Лейк, се намира военна база, която в продължение на десетилетия е недостъпна за посетители и в обществото е известна под името Зона 51. Стриктната охрана и голямата секретност са довели до възникването на множество митове и конспиративни теории, коментира "Космос.бг".

За хората с развинтено въображение тук е мястото, където Щатите са фалшифицирали мисиите "Аполо" до Луната, тук се крият останки от извънземни кораби. Тук се разработват свръхсекретни технологии, свързани с телепортация и пътуване във времето - все неща достойни за сюжета на компютърни игри като Half-Life. Може би най-известната конспирация е свързана с катастрофата на разузнавателен балон на военновъздушните сили край Розуел, Ню Мексико през 1947 година. За това се говори, че не е никакъв метеорологичен балон, а е извънземен кораб, чиито останки са пренесени в Зона 51, след което инженерите са откраднали технологиите му за нуждите на авиацията и космонавтиката.

Но за хората, които са стъпили здраво на земята, няма никакви конспирации. Да, Зона 51 е секретна военна база, но такъв е начинът, по който работят военните - те наистина имат свои собствени разработки, които е по-добре да останат тайна, за да не се домогнат до тях чужди държави. В Зона 51 са тествани повечето от авангардните разузнавателни самолети, изтребители и дронове.

През 2013 година част от информацията около Зона 51 бе декласифицирана, съобщава космическият журналист Ленърд Дейвид (източник). Информацията със сигурност няма да удовлетвори зевзеците и конспиративистите, но пък е достатъчна, за да обясним нуждата от секретност без да намесваме извънземните. Голяма част от официално разсекретените документи разказват за разработване на технология "стелт", т.е. невидими за радарите самолети. Други документи разкриват, че базата е била използвана за експлоатацията на прихванати съветски самолети "МиГ". Американските инженери са изучавали дизайна, работоспособността и ограниченията на "МиГ"-овете, за да разберат техните слабости. Това е познание, което би помогнало във време на военно положение.

Всичко това обяснява по чудесен начин нуждата от секретност за военновъздушните сили на САЩ и защо базата стои в тайна в продължение на много десетилетия.

А какво да кажем за твърденията относно НЛО и други конспиративни теории? Макар че инцидентът край Розуел е споменат в местните медии веднага след неговото случване, случаят не става световно популярен в продължение на повече от 40 години. Едва след 1978 година група уфолози - Стантън Фрийдман, Уилиам Мур и Карл Флок започват да раздухват случая след поредица от интервюта с хора, които твърдят, че имат връзка със събитията в Розуел.

В своята книга "Прозрачност и конспирации: Етнографиите и подозренията в новия световен ред" Хари Уест и Тод Сандърс казват следното: интересът на публиката през 80-те години към конспирации, прикрития и репресии се е припокрил много добре с разказите за Розуел в сензационните книги.

Физикът и скептик Фил Плейт пък казва следното за "теорията", че развитието на модерните технологии след 40-те години на миналия век се дължи на откраднати извънземни чинии (източник): "Да, Зона 51 съществува, но идеята, че държим извънземна технология там е глупава. От една страна всичката земна технология има ясно очертано минало: транзисторите, велкрото, смарт сплавите не са се появили ей така от нищото, както твърдят някои НЛО ентусиасти. От друга страна има по-проста и по-логична линия на разсъждение - знаем, че военните имат "черен бюджет", за да създават напреднала технология. Те не искат нашите врагове да знаят какво се случва и пустинята в Невада е доста изолирана".

Нещо повече - Плейт е убеден, че военновъздушните сили на САЩ нямат нищо против слуховете за НЛО, тъй като те отвличат вниманието на публиката от новите самолети, които биват тествани в Зона 51.

И така, Зона 51 се използва за тестване на самолети.

Но това не успокоява страстите. За съжаление Зона 51 е навлязла толкова дълбоко в митологията, че нито едно рационално обяснение не би се приело от публиката. Както преди няколко години беше отбелязано в статия за Live Science (източник): основното погрешно предположение зад митологията на Зона 51 може да бъде сведено до това: Правителството няма да ни разкрие какво се случва там, така че трябва да бъде нещо ултра, супер, изумително секретно. Поради това много хора се занимават с анонимни източници, спекулации, слухове и конспирации. Иронията е, че ако американското правителство направи публични обиколки на Зона 51, разказвайки за настоящите и миналите й тайни, НЛО феновете няма да повярват и ще кажат, че това е дезинформационна кампания, предназначена да прикрива истината. Няма значение, че няма никакви разумни основания да вярваме, че там се крият извънземни: където има секретност, там има и конспирации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини