Отидете към основна версия

1 608 7

Жени, които отхвърлят майчинството са "незавършени"

  • ердоган-
  • жени-
  • турция-
  • ислям-
  • деца-
  • контрацепция

Кариерата не трябва да представлява пречка за създаването и отглеждането на деца

Снимка АП/БТА

Една жена, която отхвърля майчинството е "недостатъчна" и "непълна", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган и призова жените да имат най-малко по три деца, съобщи Би Би Си.

По време на реч в Истанбул в неделя, той каза, че подкрепя жените, които се развиват професионално и жънат успехи, но подчерта, че кариерата не трябва да представлява "пречка" за създаването на деца.

"Жена, която се отказва да ражда деца с довода "Аз работя", означава, че тя се отрича от своята женственост. Така мисля аз. Жена, която се отказва от майчинството и от домакинската работа, рискува да загуби свободата си. Тя е непълноценна и е половин човек, независимо колко успешно се развива кариерата й", заяви Ердоган по време на реч пред Асоциацията "Жени и демокрация" в Истанбул.

Тези коментари бяха последните от поредицата спорни забележки за жените и тяхната роля в обществото.

Миналата седмица Ердоган призова мюсюлманите да отхвърлят контрацепцията и да имат повече деца.

В телевизионно обръщение на 30 май, той подчерта, че "немюсюлманските семейства" трябва да помислят за контрол на раждаемостта или семейно планиране.

"Ние ще умножим нашите потомци", каза Ердоган, който стана президент през август 2014 г, след като бе премиер в продължение на 12 години.

Самият Ердоган е баща на четири деца.

Неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP), чиято идеология е вкоренена в ислямизма, е привлякла много консервативни мюсюлмани в своите редици.

Това не е първата му реч срещу контрацепцията. През 2014 г. на сватбена церемония, Ердоган я описа като "предателство".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турски вестник сравни Меркел с Хитлер

    В края на миналата седмица редица турски медии сравних германския канцлер Ангела Меркел с Адолф Хитлер след като по-рано Бундестага призна, че масовит ...
    06.06.2016
    1 517
    2
Новини по държави: