Отидете към основна версия

2 054 5

Британски генерал изостави Камерън и призова за Brexit

  • brexit-
  • великобритания-
  • европейска армия-
  • ес-
  • лорд гътри

Прекратяването на връзките със съюза ще се отрази по-добре на отбраната на Обединеното кралство

Бивш британски военноначалник смени позицията си за Brexit и подкрепи излизането на страната от рамките на ЕС, заради опасенията си от създаването на "единна армия на ЕС", пише британското издание „Дейли Експрес“.

Лорд Гътри, бивш началник на Генералния щаб на британската армия, обясни, че прекратяването на връзките със съюза ще се отрази "по-добре на отбраната" на Обединеното кралство.

Той смени позицията си въпреки обещанията на правителството, че Великобритания "никога няма да бъде част от една обща европейска армия в рамките на ЕС".

Лорд Гътри, който е главнокомандващ в британската армия между 1994 и 1997 г., преди време сложи подписа си върху писмо, призоваващо Великобритания да остане в ЕС.

Оригиналното писмо, под което преди време той се бе подписал, твърдеше, че ЕС е "важен стълб за британската сигурност". То се позоваваше на нарастващите заплахи от страна на Ислямска държава, руски национализъм и нестабилността в Близкия Изток и ги изтъкваше като причини Великобритания да остане в ЕС.

В писмото пишеше: "Великобритания ще трябва да се справи с тези предизвикателства, независимо дали е в или извън ЕС. Но в рамките на ЕС, ние сме по-силни. "

Военният ветеран сега обаче твърди, че би било "грешка" станата да остане и призова британските избиратели да се откажат от бандата бюрократи в Брюксел, водена от Жан-Клод Юнкер.

Така армията на Камерън, която се бори за оставането на страната в блока, претърпя поражение, след като лорд Гътри се присъедини към противниковия лагер, заради перспективата да се създаде единна армия на ЕС. Според него подобно звено би било "катастрофално".

Пред "Дейли Телеграф" той заяви: "Мисля, че една европейска армия ще да навреди на НАТО. Това е скъпо и ненужно дублиране."

"Като че ли създаването на подобна армия е по-скоро политическо решение, а не военно. Те искат да могат да се хвалят: "Вижте! Имаме европейска армия." Това е опасно."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: