Отидете към основна версия

24 Юни, 2016 14:59, обновена 24 Юни, 2016 14:59 4 091 15

Brexit е удар за Европа

  • германия-
  • brexit-
  • ангела меркел-
  • зигмар габриел-
  • спешна среща-
  • ес-
  • европа

Меркел свика спешна среща в парламента заради Brexit

Снимка АП/БТА

Решението на Великогритания да напусне Европейския съюз вдигна под тревога правителствата на много европейски страни.

Германският канцлер Ангела Меркел свика спешна среща със своята партия и лидерите на парламентарно представените партии в 11:30 часа местно време (12:30 часа българско време), пише в. „Гардиън“.

На извънредното заседание, на което присъстваха и редица министри от германското правителство, бяха обсъдени последиците от Brexit и начините за справяне с тях.

Зигмар Габриел, лидер на германските социалдемократи, коалиционен партньор в правителството на Меркел, заяви в интервю, че британският вот не е сигнал за провал, а по-скоро "шанс за ново начало." Той нарече Brexit "рязък сигнал за пробуждането" на европейските политици.

Минути след края на заседанието Меркел направи официално изявление.

"Няма начин да заобиколим случилото се. Това е удар за Европа", заяви германският канцлер.

"Това, което ще се случва през следващите дни, месеци, години - ще зависи от това, какво ние, останалите 27 държави от ЕС, сме в състояние и желание да направим."

В изявлението си пред медиите в Берлин Меркел заяви, че Европейският съюз е достатъчно силен, за да открие "правилните отговори" след решението на Великобритания да напусне.

Тя изтъкна, че Германия има "извънреден интерес" и "конкретна отговорност" към успеха на европейското единство.

Според Меркел Европа не трябва да си прави "бързи и прости изводи" от референдума, защото подобно нещо само ще създаде още разцепление.

Тя изрази "дълбоко съжаление" от решението на британския народ, но обясни, че блокът трябва да се стреми към "близки" бъдещи отношения с Великобритания.

От изявлението ѝ стана ясно, че страната продължава да бъде член на ЕС, с "всички права и задължения" и от двете страни, докато преговорите по отделянето ѝ приключат окончателно.

Германският канцлер е отправила покана към председателят на ЕС Доналд Туск, френският президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци, за среща в Берлин в понеделник, преди срещата на върха на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: