Отидете към основна версия

31 Юли, 2016 18:58, обновена 31 Юли, 2016 18:58 12 566 23

Около 50 000 турци скандират "Аллаху Акбар" в Кьолн

  • кьолн-
  • протест-
  • контрапротест-
  • германия-
  • ердоган

Шествие и контрашествие се провеждат в германския град

Снимка АП/БТА

Около 50 000 демонстранти маршируват по улиците на Кьолн този следобед, за да покажат своята подкрепа за турския президент Тайип Ердоган.

Развявайки турския национален флаг, демонстрантите носят снимки на турския президент и плакати, на които се чете: "За демокрацията срещу преврата", като отзвук на провалилия се военен преврат по-рано този месец."Ние сме тук, защото нашите сънародници в Германия защитават демокрацията и са против опита за военен преврат", заяви пред репортери турският министър на младежта и спорта Акиф Кълъч, който присъства на митинга.

В началото на митинга, събралите се демонстранти запазиха едноминутно мълчание в памет на жертвите на въоръжени атаки по целия свят. 

В ранните следобедни часове на днешния ден, десетки хиляди хора започнаха да се стичат в германския град Кьолн, за да се включат в шествието в подкрепа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след неуспешния опит за преврат от 15 юли, съобщава телевизия РТ.

Митингът е организиран от Съюза на европейско-турските демократи, смятан за разклонение на Партия на Ердоган в Германия. Повече от 50 000 души се очаква да излязат по улиците на четвъртия по големина град в Германия за мащабната демонстрация в подкрепа на турския президент.

Демонстрацията, стана поредната причина за обтягане на отношенията между Германия и Турция, след като германският конституционен съд забрани на днешното събитие да бъде излъчено на живо видеообръщение на Ердоган.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик написа в Туитър, че решението на германския конституционен съд да не позволи излъчването на реч на президента Ердоган по врене на митинга в Кьолн е "пълно отстъпление от свободата на словото и демокрацията".

Паралелно, германската дясноекстремистка партия "Pro NRW" ще проведе контрапротест на същото място. Крайнодесни протестиращи от различни части на Германия пристигнаха на железопътната гара в Кьолн, за да се включат в протеста срещу Ердоган.

Властите в града са огранизирали повече от 2700 полицаи, които да следят ситуацията по време на протестите. На тяхно разположение за шест водни оръдия, които ще бъдат използвани и при най-малкия признак за насилие.

Комисар Юрген Матис, от полицията в Кьолн заяви: "Ние моментално и последователно ще се намесим ако видим и най-малък намек за насилие."

Смята се, че около три милиона турски граждани понастоящем живеят в Германия. Те са най-голямото етническо малцинство в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: