Отидете към основна версия

8 467 39

Румъния става ядрена сила?

  • инджирлик-
  • румъния-
  • атомни бомби-
  • ракети

Властите в Букурещ отричат да са приели американските ракети, разположени в турската база Инджирлик

САЩ са започнали прехвърлянето на своите ядрени оръжия от Турция в Румъния. Това пише EurActiv, позовавайки се на пожелали анонимност два високопоставени източника.

До стъпката се стигна заради вложените отношения между Вашингтон и Анкара. Един от източниците посочил, че прехвърлянето на ядрените оръжие е предизвикателство в технически и политически аспект.

„Не е лесно да се преместят над 20 ракети“, заяви източникът, пожелал анонимност. Все пак това не е попречило да започне операцията по прехвърлянето на американския ядрен арсенал от Инджирлик в разположеното на юг от Букурещ летище Девеселу. Мястото не е избрано случайно. Там от средата на май месец работи радар на Пентагона, който е част от системата на САЩ за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа.

Румъния беше част от бившия съветски блок, но нямаше на своя територия ядрено оръжие, припомнят анализатори.

От румънското външно министерство са отрекли информацията, че в страната се разполагат американски тактически ядрени ракети.

Експерти посочват, че разполагането им толкова близко до руската граница може да предизвика ответна реакция от Москва и светът да се изправи отново на прага на ядрена война както това стана през 1962 г. по време на Кубинската криза.

EurActiv припомня, че отношенията между САЩ и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямистки проповедник Абдулах Гюлен, че стои зад опита да свали от власт президента Реджеп Тайип Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: