Отидете към основна версия

1 589 4

Русия прекратява използването на база в Иран

  • русия-
  • база-
  • иран

Това бе обявено от иранското външно министерство

Снимка: БТА/AP

Използването на иранската военновъздушна база в Хамадан от страна на Русия, засега е прекратено, съобщи ТАСС.

Това по време на пресконференция заяви официалния представител на иранското външно министерство Бахрам Газеми.

„Позициите на Иран и Русия са много близки. Все пак на този етап използването на базата е прекратено“, заяви Газеми. Според него е нямало официален руско – ирански договор за използването на базата.

„Ние имаме редица споразумения за антитерористична дейност с Русия. Едно от тези споразумения предвижда Иран да предостави своето въздушно пространство на Москва за провеждането на антитерористични акции в Сирия“, заяви Газеми. Той допълни, че отношенията между Иран и Русия през последните години се развиват с бързи темпове и са от стратегическо естество.

„Позициите на Техеран и Москва в борбата с Ислямска държава са много близки. Позицията в региона е важна за нас. От нея зависи сигурността на Иран. Това е от първостепенно значение за нас“, заяви Газеми.

През миналата седмица руски бомбардировачи Су-34 и Ту-22М3 извършиха военновъздушни удари над Сирия от базата „Ноже“.

„С Русия се договорихме да се осведомяваме за преговори с трети страни по въпроса със Сирия. Запазват се разногласията за режима в Сирия между Русия и САЩ. Според Иран президентът Башар Асад е ключова фигура в ръководството на Сирия. Това се потвърждава и от ролята на сирийския народ. Ние ще продължим да защитаваме тази позиция“, допълни Газеми.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иран се обиди на Русия

    Министърът на отбраната на Иран заяви, че Русия е използвала военната база в Хамедан без предизвестие, съобщи MEHR News. “Руснаците са запале ...
    22.08.2016
    2 835
    4