Отидете към основна версия

18 677 20

САЩ с най-тихата и незабележима подводница

  • подводница-
  • тиха-
  • незабележима-
  • сащ-
  • стелт-
  • технологии

Американският флот иска да противодейства на руските и китайски военноморски сили

Снимка: Wikipedia

Новите подводници на американския флот с ядрени глави ще бъдат най-тихите и незабележими, плавали някога. Такива амбиции имат военноморските сили на САЩ, съобщи „The National Interest“.

Стелт подводниците ще бъдат с „Х“-образна кърма и се очаква да влязат в употреба през 30-те години. Те ще бъдат жизненоважни във водния патрул.

Конструкторите им са взели конкретни мерки за интегриране на стелт технологиите с надеждата, че US подводниците ще бъдат неоткриваеми.

Експертите са на мнение, че технологичното предимство на САЩ по отношение на флота е заплашено от напредъка и на руските и китайски военноморски сили, които работят за „акустично превъзходство“ под вода.

От съществено значение в подводното преследване е подводницата да остане незабелязана, но в стратегическо отношение е важно и тя да държи в напрежение вражеските територии в случай на неочакван ядрен удар срещу САЩ. Поради тази причина стелт подводниците на US флота ще бъдат въоръжени и с модерни ядрени глави.

Една от ключовите иновации ще бъде „X“-образната кърма на машините. Новите стелт подводници ще бъдат значително подобрение на вече съществуващите от клас „Охайо“. Промените ще подобрят тяхната маневреност.

За разлика от настоящите подводници – задвижвани от механична технология - програмата за модернизиране предвижда новите да бъдат оборудвани с по-тиха електрическа система за задвижване, заяви военен от американския флот.

Машините ще бъдат въоръжени с ядрени глави „Trident II D 5“. Балистичните ракети са проектирани през март 1990 година.

Подводниците от клас „Охайо“ ще спестят и пари, заимствайки някои технологии от вече съществуващите от клас „Вирджиния“. В допълнение техните ядрени глави ще бъдат много по-модерни и няма да е нужно ядрено презареждане. Ще могат да продължат своите мисии дълги години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини