Отидете към основна версия

1 056 3

Стачка на стачките в Гърция

  • гърция-
  • стачка

Днес и утре в съседна Гърция се очаква да бъде пикът на протестите срещу правителствените мерки за ограничаване на разходите.

От началото на седмицата служители в различни сектори на гръцката икономика и администрация стачкуват лавинообразно. Днес обаче се очаква да започне "стачката на всички стачки". Вчера почти всички кораби останаха в пристанищата, влаковете не се движиха, медиите също не работеха. В протестите се включиха данъчните служители, адвокатите, почти целият медицински и общински персонал, съобщи БГНЕС като се позова на АФП и Ройтерс.

Служители от обществения сектор окупираха сградите на финансовото министерство и министерството на труда. Стачката е срещу новите мерки за икономии, които ще бъдат гледани в парламента.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отправи последен призив към депутатите за подкрепа преди гласуването на непопулярния нов пакет от мерки за затягане на коланите. "Моля за вашата подкрепа. Моля всички партии за подкрепа, но ние отново ще понесем бремето на това решение", заяви Папандреу пред депутатите от управляващата партия ПАСОК.

Той отхвърли твърденията, че Гърция може да бъде изключена от еврозоната заради кризата, която постави Атина в зависимост от чуждестранната подкрепа, за да избегне банкрута, и призова европейските партньори за подкрепа.

Парламентът трябва да гласува мерките, включващи повишаване на данъците, намаляване на заплатите, съкращения в държавния сектор и промени в колективните трудови договори до четвъртък.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Десетки ранени и задържани при протестите в Атина

    Над 100 души бяха ранени през изминалата нощ на масови протести в Атина. Близо 30 от пострадалите са полицаи. Други пък 79 души пък са задържани, с ...
    21.10.2011
    1 014
    0
  • Атина в огън

    Националната стачка в Гърция очаквано излезе извън контрол – стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на парламента в ...
    19.10.2011
    1 835
    0