Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 08:12 1 041 3

Стачка на стачките в Гърция

  • гърция-
  • стачка

Днес и утре в съседна Гърция се очаква да бъде пикът на протестите срещу правителствените мерки за ограничаване на разходите.

От началото на седмицата служители в различни сектори на гръцката икономика и администрация стачкуват лавинообразно. Днес обаче се очаква да започне "стачката на всички стачки". Вчера почти всички кораби останаха в пристанищата, влаковете не се движиха, медиите също не работеха. В протестите се включиха данъчните служители, адвокатите, почти целият медицински и общински персонал, съобщи БГНЕС като се позова на АФП и Ройтерс.

Служители от обществения сектор окупираха сградите на финансовото министерство и министерството на труда. Стачката е срещу новите мерки за икономии, които ще бъдат гледани в парламента.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу отправи последен призив към депутатите за подкрепа преди гласуването на непопулярния нов пакет от мерки за затягане на коланите. "Моля за вашата подкрепа. Моля всички партии за подкрепа, но ние отново ще понесем бремето на това решение", заяви Папандреу пред депутатите от управляващата партия ПАСОК.

Той отхвърли твърденията, че Гърция може да бъде изключена от еврозоната заради кризата, която постави Атина в зависимост от чуждестранната подкрепа, за да избегне банкрута, и призова европейските партньори за подкрепа.

Парламентът трябва да гласува мерките, включващи повишаване на данъците, намаляване на заплатите, съкращения в държавния сектор и промени в колективните трудови договори до четвъртък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    0 0 Отговор
    Време е веднъж и гърците да си платят обяда.Иначе "евала"за единството им при стачкуване.
  • 2 FXHF

    0 0 Отговор
    Там е работата, че нищо няма да си плащат. Тия заеми да не мислите, че ще ги връщат някога. Пълна заблуда. Византиици да сте виждали пари да дават ?! Те само взимат. Така е било още преди 4 000г., така и ще продължи. Само ние ще си останем с пръст в устата и ще получаваме само трохите от ЕС, а за тях отиват тлъстите траншове и пак реват, че са зле.
  • 3 иржи

    0 0 Отговор
    Ние ще получаваме трохите защото сме страхливи мишки с преклонени главички. Гърците са прави да се борят за правата си. Не е справедливо да бъдат изкупителна жертва. ЕС не е безпомощна бабичка на която са издърпали портмонето изпод дюшека. Вината е на ЕС,а не на тази или онази държава