Отидете към основна версия

8 627 21

Ердоган поиска гръцки острови

  • турция-
  • егейско море-
  • гърция-
  • острови-
  • ердоган-
  • лозански договор

Лозанският договор ни отне тези острови, смята турският държавен глава

Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови.

В своя реч държавният глава отхвърли тезата, че Лозанският договор е победа за страната му и се фокусира върху загубата на острови в Егейско море, които са част от гръцката територия.

Лозанският договор е подписан през 1923 година и обикновено се разглежда като светски триумф в годините на управление на Кемал Ататюрк, бащата на модерна Турция.

Реджеп Ердоган обаче е на мнение, че островите са загубени. Турският телевизионен канал „Улусал“ направи колаж по темата, на който 17 острова са обозначени в червено, а заглавието е „Кой даде тези острови?“. Строгият поглед на президента е насочен към тях.

„Виждате Егейско море, нали? Това победа ли е? Тези острови бяха наши. Нашите джамии са там“, е казал Ердоган по време на реч в президентския комплекс в столицата Анкара.

Гръцката дипломация и медии реагираха остро на твърденията му. В Гърция думите му бяха определи като опасни и провокативни, а някои видяха и сянката на неоосманизма.

Поставянето под въпрос на Лозанския договор, който установява норми в гръцко-турските отношения (и) статуквото в Егейско море и неговите острови, е опасно за отношенията между двете страни и за по-широкия регион. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по повод думите на Ердоган.

Външното министерство на Гърция поиска от Турция да уважава подписаните международни спогодби.

Лозанският договор и цялото международно право е реалност в цивилизования свят и никой, дори и Анкара, не може да не го признава, посочват от гръцкото външно министерство. 

Благодарение на стратегическата брилянтност на Ататюрк, съвременна Турция е основана през 1923 година. Лозанският договор анулира Севърския такъв от 1920 година между Османската империя и страните победителки в Първата световна война.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: