Отидете към основна версия

3 451 11

Бойни хеликоптери стреляха по коли в Турция

  • турция-
  • пкк-
  • хеликоптери-
  • коли-
  • бомби-
  • диарбекир

ПКК е щяла да използва автомобилите за нападения срещу силите за сигурност

Снимка: БТА/ AP

Бойни хеликоптери на турската армия стреляха по три коли в югоизточната провинция Диарбекир на 11 и 12 октомври, разкри „Хюриет“.

Автомобилите са били натоварени с експлозиви и са щели да бъдат използвани за атаки от страна на Кюрдската работническа партия, смятат турските сили за сигурност, позовавайки се на разузнавателна информация.

„Усилията срещу терористите продължават с решителност и воля“, заявиха властите в Диарбекир. Колите са били унищожени.

През последните седмици зачестиха атаките на ПКК срещу силите за сигурност в южната ни съседка. Конфликтът между Анкара и кюрдите бе възобновен през миналата година. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична организация в Турция.

Междувременно агенция „Доган“ съобщи, че един военнослужещ е бил убит, а петима са ранени при взривяване на експлозив в югоизточната провинция Шърнак.

Властите обвиниха ПКК за атаката. След нападението се е стигнало до размяна на огън между кюрдски бойци и турски военни.

През месец август ПКК заплаши турските власти, че войната ще се води в градове и планини. „Войната ще се води навсякъде, без да се прави разлика между планини, равнини и градове. Ще се води в метрополисите“, заяви един от лидерите на кюрдите – Джемил Байък.

Той заяви, че Турция никога няма да бъде демократична страна, докато е управлявана от Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: