Отидете към основна версия

1 362 2

Турски изтребители нарушили гръцкото въздушно пространство

  • турция-
  • изтребители-
  • ф-16-
  • гърция-
  • въздушно пространство-
  • напрежение

Разходка до съседна Гърция

Снимка: БТА/ AP

Четири турски изтребителя Ф-16 са наруши въздушното пространство на съседна Гърция, съобщи „Екатимерини“. Инцидентът е станал в понеделник.

Първо двойка изтребители на турските военновъздушни сили са прелетели над малкия остров Панагия, намиращ се източно от остров Хиос. Самолетите са летели на височина от близо два километра и половина.

След това другата двойна изтребители Ф-16 са повторили упражнението, но над Зурафа, разположен близо до Самотраки в североизточната част на Егейско море.

Напрежението между Атина и Анкара се повиши през последните седмици. В началото на този месец турските медии разпространиха изказване на президента Реджеп Ердоган, в което намеква за желание да получи гръцки острови в Егейско море.

Държавният глава оспори Лозанския договор от 1923 година и заяви, че островите са били „загубени“. Гръцката дипломация и медии реагираха остро на твърденията му. В Гърция думите му бяха определи като опасни и провокативни, а някои видяха и сянката на неоосманизма.

Външното министерство на Гърция поиска от Турция да уважава подписаните международни спогодби. Лозанският договор и цялото международно право е реалност в цивилизования свят и никой, дори и Анкара, не може да не го признава, посочват от гръцкото външно ведомство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ердоган поиска гръцки острови

    Турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови. В своя реч държавният глав ...
    01.10.2016
    8 629
    21
Новини по държави: