Отидете към основна версия

5 439 5

Невероятната история на един канадски джихадист

  • мубин шаик-
  • джихадист-
  • невероятната

От джихадист до сътрудник на тайните служби

Историята на 41-годишния Мубин Шаик е повече от противоречива. В нея се говори за един радикализиран младеж, който първо става джихадист, а след това работи за тайните служби. Но нека я разкажем отначало.

Мубин Шаик израства като всяко нормално дете в Канада. Поне така изглежда на пръв поглед. Той посещава едно мултикултурно училище в Торонто. От друга страна получава строго възпитание в едно религиозно училище за изучаване на Корана. След това служи в армията. Обича шумните купони. След това обаче в него се събужда "прероденият" мюсюлманин и религиозното посвещение се превръща в радикално поведение.

Още като дете, Мубин Шаик вижда огромната разлика между мултикултурното училище и ислямското възпитание. В училището по Корана наказват провинилите се ученици с бой с пръчки и шамари. И Мубин Шаик е щастлив, че на 12 години може да напусне това училище. След което започва да се интересува от армията.

Важна роля в живота му изиграва един епизод от тийнейджърските му години на бунтар. В отсъствието на родителите му, той организира шумно парти вкъщи, когато ненадейно се появява чичо му. Разбира се - той е възмутен от видяното - бели младежи, които пият бира и пушат джойнт. Чичото обвинява Мубин, че е омърсил дома и е потъпкал честта на семейството.

"Открих религията"

Как обаче да поправи стореното? "Тогава открих религията", казва той за ДВ. От други провинили се младежи научил, че те предприели четиримесечно религиозно пътуване в Пакистан, за да възстановят реномето си. И Мубин също се отправя на път. Един ден той среща забулени, брадати мъже. Вижда и техните оръжия. Годината е 1995-та. Мъжете са талибани. Мубин се впечатлява от комбинацията между религия и оръжие - нали самият той има и религиозно и военно обучение. "Бях тотално впечатлен", признава той.

Връщайки се в Торонто, Шаик се възхищава на победите на талибаните в Афганистан, сприятелява се с други мюсюлмани, които говорят за "наказание на неверниците". Пуска си брада и се облича като талибан. "Хората започнаха да ме гледат с недоверие и страх. И това ми харесваше", казва той.

11 септември 2001 - обратът

Тогава идва 11 септември 2001 година. Първоначално Шаик празнува атентатите в САЩ като победа. Но бързо започва да преосмисля станалото. Негов приятел го попитал как може да оправдае убийството на хора, които не са бойци. "Аз замълчах. И за секунди ми стана ясно, че всичко това не беше правилно", казва той. Вярата му в джихадизма също се изпарява. Влюбва се и се жени.

11 септември променя и теологическите му нагласи. Мубин иска да пътува в Близкия изток и получава тази възможност. Заедно със семейството си той заминава за Сирия и година и половина се обучава при един религиозен учен. "Той премина с мене Корана строфа по строфа. Също и тези пасажи, които ние цитирахме като джихадисти, и развенча изцяло ислямистките тези", казва Мубин Шаик.

След две години Шаик се завръща в Канада, където го очаква нов шок. От новините научава, че негов стар съученик от религиозното училище е арестуван и е заподозрян в тероризъм. Обръща се към канадската тайна служба CSIS, за да научи подробности. От CSIS проявяват интерес към биографията на Шаик и го вербуват за сътрудник.

Главен свидетел

Оттогава насам неговата работа е да събира и проверява информации. Никой от предишното му джихадистко обкръжение не знае, че той се е отрекъл от джихадизма. Заминава за Сирия по поръка на тайните служби. Всички негови бивши съмишленици вярват, че Мубин изпълнява някаква джихадистка мисия. цели седем месеца той е внедрен агент в една група, която планирала атентати на различни места в Торонто, както и нападение срещу канадския парламент. В края на операцията канадските следователи конфискуват три тона взривни вещества като доказателствен материал.

По време на процеса, Шаик изпада в трудно положение - много хора от мюсюлманската общност го обвиняват, че ги е подстрекавал да вършат престъпна дейност. Освен това твърдят, че е продажен и наркозависим. "Заминах за Мека и се молих на Бога. Мислех, че съм постъпил правилно, и изведнъж до главата ми дойде всичко това", казва той.

Въз основа на неговите показания са осъдени 11 членове от терористичната група. Мубин Шаик остава верен на работата си в тайните служби. Завършва специалност "Борба срещу тероризма" и в момента пише докторска дисертация в Ливърпул.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: