Отидете към основна версия

3 168 19

Турция забрани на германско училище да чества Коледа

  • германия-
  • турция-
  • коледа-
  • забрана-
  • училище

Турските власти решиха да лишат учениците на елитно германско училище в Истанбул от Коледа. На учителите в лицея им е забранено да обсъждат коледната тема по време на занятия, съобщава агенция DPA. Освен това, учениците няма да могат да изнесат коледното си представление в генералното консулство в Германия, за което са репетирали няколко месеца.

Гимназията „Лисеси”, в която на базата на междудържавно германо-турско споразумение, работят десетки специалисти от ФРГ, е едно от най-добрите училища в Турция. Чуждестранните учители формално се подчиняват на турската администрация на учебното заведение и Министерството на образованието. Те обясняват, че причината за отмяната на тържествата, е специално нареждане. „Съгласно съобщение на администрацията в училището нямаме право по време на преподавателската си дейност да говорим за Коледа и християнските обичаи”, пишат в писмо до агенцията преподавателите. Забраната важи и за пеене на коледни песни.

Както отбелязват берлинските власти, предприетата стъпка е в разрез с договореността между двете държави, при която Германия не само изпраща свои учители в Турция, но и им плаща заплати, като по този начин ежегодно се харчат милиони евро от бюджета на ФРГ.

„Много жалко, че предколедната традиция на културен обмен между двете държави е прекъсната. Разбира се, ще обсъдим темата”, беше коментарът на представители на Министерство на външните работи на Германия.

Гимназията „Лисеси”, която се посещава основно от турски ученици, не за първи път се оказва в центъра на скандал. Миналата година един от преподавателите е прехвърлен в друго учебно заведение след като няколко ученици са го обвинили в дискриминационни изказвания срещу пророка Мохамед.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини