Отидете към основна версия

19 Декември, 2016 21:21, обновена 19 Декември, 2016 21:21 9 603 35

Убиха руския посланик в Анкара (Видео)

  • посланик-
  • атентат-
  • руски посланик-
  • турция-
  • андрей карлов-
  • убит-
  • русия

Нападателят крещял "Алепо" и "отмъщение"

Руският посланик в Анкара Андрей Генадиевич Карлов е бил прострелян на откриването на изложба в Центъра за съвременно изкуство в турската столица, съобщава електронното издание на в."Хюриет". Преди минути стана ясно, че Карлов е починал от получените рани, съобщи РИА.

Новината за смъртта му бе потвърдена от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя съобщи, че Карлов е починал от раните си, получени по време на въоръженото нападение срещу него.

Руското външно министерство определи случилото се като терористичен акт. Официалният говорител на ведомството Мария Захарова заяви, че въпросът за убийството на посланика ще бъде поставен пред Съвета за сигурност на ООН.

"Тероризмът няма да успее! Ние без колебание ще се борим срещу него", каза в изявление Захарова и допълни: "Споменът за този изключителен руски дипломат, за човека, направил толкова много за борбата срещу тероризма ... ще остане в сърцата ни завинаги."

Атаката срещу руския посланик бе извършена в гръб, когато той застанал на подиума, за да направи изказване. Свидетели на инцидента, цитирани от агенция ТАСС, твърдят, че атентаторът е крещял "Махайте се!".

По информация на представители от турските власти, убиецът на Карлов е бил турски полицай.

"Докато посланикът правеше изказване, един висок мъж в костюм първо стреля във въздуха, а после срещу посланика", разказа кореспондентът на в."Хюриет" в Анкара Хашим Кълъч. "Той каза нещо за Алепо и за отмъщение", посочва Кълъч.

Има данни за още ранени по време на престрелката.

В социалните мрежи светкавично се разпространи видео от инцидента, на което се вижда как Карлов произнася реч, когато изведнъж отекват изстрели. Камерата се фокусира върху официално облечен мъж с костюм и с вратовръзка, който размахва пистолет и крещи.

Руски отговорни представители са посочили пред в."Хюриет", че нападението е извършено от радикални ислямистки терористи.

Според турските медии мъжът крещял: "Не забравяйте за Алепо, не забравяйте за Сирия". След това извикал: "Аллах е велик!". Камерите са уловили момента, в който посланикът е прострелян.

Атентаторът беше ликвидиран от силите за сигурност.

Андрей Карлов е на 62 години и в продължение на 40 години работи като дипломат. Заема поста на извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Турция от 12 юли 2013 г. Преди това той е работил в консулския отдел на руското външно министерство. От юли 2001 г. до декември 2006 г. е бил посланик в КНДР.

Нападението идва само ден преди планираното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва, на което външните министри на Русия, Турция и Иран ще обсъдят ситуацията в Сирия.

По темата работи и Милена Трачева

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: