Отидете към основна версия

2 024 14

Откриха български боеприпаси в Източен Алепо

  • сирия-
  • алепо-
  • боеприпаси-
  • складове-
  • бунтовници-
  • руската армия-
  • български боеприпаси

Руските войници са открили седем огромни оръжейни арсенала и десетки по-малки в освободената източна част на града

Снимки АП/БТА

"Те живееха в апартаментите на хората. Използваха ги за оръжейни складове. Аз се страхувах за живота си, защото цялата къща се бе превърнала в капан“, разказва жител на Алепо, чиито апартамент е бил използван от бунтовниците.

Руските инженери са намерили 122-милиметрови минохвъргачки, няколко ракетни установки, ръчни гранати, гранатомети, боеприпаси за гаубици, малокалибрени оръжия. Арсенал, достатъчен за нуждите на цял батальон.

Сред намерените оръжия е имало такива, произведени в Германия, САЩ и България, заяви ръководителят на екипа от Международния противоминен център на Въоръжените сили на Руската федерация Иван Громов в ефира на телевизионния канал "Россия 24".

Български муниции и преди бяха намирани в сирийски складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

В Москва "възникват въпроси" във връзка със съобщенията, че оръжия с български произход са намерени в сирийския град Алепо. Това заяви във вторник Мария Захарова, официална говорителка на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости.

Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани и досега от български заводи.

Руските сапьори от Международния противоминен център, които активно провеждаха хуманитарни операции в освободените от бунтовниците квартали на западната част на Алепо, твърдят, че са се натъкнали на минирани улици, входове към домове, автомобили и мотоциклети, като са открили взривни вещества дори в детски играчки. С една дума, всяко нещо в града е било превърнато в боеприпас или оръжие.

Откакто руските войници влязоха в опустелия и унищожен сирийски град са открили 7 огромни склада с оръжия и десетки по-малки, като представители на армията заявяват, че размерът им зависи от важността и влиянието на бунтовническите групи, които са ги използвали.

Един от оръжейните складове се е намирал в сутерена на бивша болница. Там са били намерени и хранителни запаси — десетки чували с ориз, нахут, леща, кутии със зехтин и пакети с брашно. Всички произведени в Турция или в западни страни.

По време на обсадата над Алепо ООН и различни правозащитни организации непрестанно алармираха, че хората в окупираната от бунтовниците източна част на Алепо са изправени пред хуманитарна криза, че са на ръба на катастрофа. Според данните жителите в тази част на града нямаха не само какво да ядат, но и питейна вода. След като бунтовническите квартали бяха освободени от присъствието на опозиционните групировки, руската и сирийската армия откриха повече от 1,5 тона хляб, складиран в един от кварталите в източната част на града.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция отказва да приеме Асад

    Турция няма да приеме мирен преход в Сирия във вариант, в който Башар Асад остава на власт. Това беше заявено от турския външен министър Мевлют Чавушо ...
    28.12.2016
    2 894
    13
  • Прокуратурата се самосезира за българското оръжие в Алепо

    Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала от информацията, че ислямистите в Сирия убиват с българско оръжие. Държавното обвинение е ...
    28.12.2016
    3 227
    3
  • Москва с въпроси към София

    Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че България устройва нерегулирани сфери на търговия с оръжие. Тя сподели, че Москва ...
    27.12.2016
    7 610
    28
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания