Отидете към основна версия

1 025 2

Фийон се отказва от президентската надпревара, ако бъде разследван

  • фийон-
  • разследван-
  • франсоа фийон-
  • франция-
  • пенелопе фийон-
  • злоупотреби

Кандидатът за президент на Франция, отрича твърденията, че съпругата му неправомерно е получавала заплата като негов асистент

Снимка АП/БТА

Франсоа Фийон увери френските избиратели, че ще се оттегли от президентската надпревара ако срещу него започне криминално разследване за финансови нарушения, пише в. Le Monde.

Фийон е в центъра на медиен скандал заради твърденията, че в продължение на години е плащал на съпругата си да бъде негов фиктивен парламентарен сътрудник. Според сатиричното издание Le Canard Enchaine, съпругата на кандидата за президент — Пенелопе е получила около 500 000 евро за работа, която реално не е вършила.

В интервюто, което даде пред телевизия TF1, кандидатът на Републиканската партия отрече твърденията за измами и заяви, че работата на съпругата му е била "реална и легална".

Десният кандидат обясни, че Пенелопе Фийон е работила за него "всеки ден." Тя е коригирала речите му, срещала се е с безброй хора, които са искали да получат мнението му по определени въпроси и е присъствала на множество демонстрации и среща, на които той не е можел да иде.

Фийон заяви, че срещу него се води „мръсна кампания“ заради кандидатурата му за президент и обеща да предостави на прокуратурата доказателства, че съпругата му не е престъпила закона.

"Само едно нещо би ми попречило да бъда кандидат: ако моята чест бъде накърнена, ако официално бъда разследван" от съдия, каза 62-годишният политик.

Фийон е е основният претендент за мястото на Франсоа Оланд в предстоящите президентски избори през април и май.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: