Отидете към основна версия

1 266 0

Сенатът на Италия одобри мерките срещу кризата

  • италия-
  • берлускони-
  • криза-
  • сенат

Технократът Марио Монти е считан за наследник на Берлускони

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на Италия одобри дългоочаквания антикризисен пакет, който предвижда замразяване на заплатите в публичния сектор до 2014 година и минимално вдигане на ДДС – от 20% на 21%, предаде Би Би Си.

Предвижда се възрастта за пенсиониране в частния сектор също да се повиши – до 60 години до 2014 година и до 65 години през 2026 година. Ще бъдат затегнати и мерките срещу финансови злоупотреби, а в брой ще може да се плаща най-много до 2500 евро. Предвижда се и специален данък за енергийния сектор.

Спасителният план трябва да мине и през Камарата на депутатите, а след това се очаква Силвио Берлускони да подаде оставка, както обеща.

Вече се говори усилено за негов наследник. Спряга се името на Марио Монти, който е бивш еврокомисар.

156 сенатори гласуваха в подкрепа на антикрисния пакет. Очаква се през почивните дни депутатите да се съберат на извънредно заседание. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Монти: Италия трябва да е силна в ЕС

    Финансистът Марио Монти започва преговори за формиране на ново правителство на Италия, което ще имаза  задача да изведе страната от кризата. Б ...
    14.11.2011
    951
    1
  • Край на ерата Берлускони (видео)

    Италианският премиер Силвио Берлускони късно снощи връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, предаде АФП. Часове по-рано парламентът ...
    13.11.2011
    202 041
    1