Last news in Fakti

13 Ноември, 2011 07:54 202 015 1

Край на ерата Берлускони (видео)

  • берлускони-
  • оставка

Италианският премиер Силвио Берлускони късно снощи връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, предаде АФП.

Часове по-рано парламентът в Рим одобри окончателно обещания пред ЕС пакет от рестриктивни антикризисни мерки.

Берлускони беше освиркан при пристигането си в президентския дворец, където подаде оставка от поста премиер.

Веднага след това президентът Джорджо Наполитано започна консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство, оглавено от експерта с широк международен авторитет Марио Монти.

Готовност да подкрепят бъдещия кабинет заявиха лявата Демократическа партия и центристите. Ако партията на Берлускони успее да преодолее вътрешните си противоречия по въпроса и също реши да подкрепи кандидатурата на Монти, той може да получи мандат за съставяне на правителство още в неделя. Целта на държавния глава е Италия да има ново правителство още в понеделник, за да даде знак за стабилност на международните финансови пазари.

Оттеглянето на Берлускони също се превърна в шоу, предавано от италианските медии и следено от цяла Европа.

Хиляди хора са се бяха събрали по централните улици на Рим в очакване на оставката на италианския премиер Силвио Берлускони. Те размахваха италиански флагове и плакати с надписи „Довиждане, Силвио!”. Хората скандират „Оставка! Оставка!” и „Берлускони, ходи си вкъщи!”.

Някои от демонстрантите стояха пред двореца Киджи, седалище на правителството, други - пред Монтекиторио до Камарата на депутатите, трети предпочетоха двореца Квиринал, седалище на президентството.

Пред Палацо Грациоли пък се бяха събрали привърженици на Берлускони. "Той е уникален, неповторим, няма равен на него", каза 25-годишен работник. Чувстваме се като сираци, заяви 54-годишна домакиня.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тм54

    0 0 Отговор
    Край на политиката ,сега само живот