Отидете към основна версия

4 199 0

Медузи превзеха плаж в Австралия

  • австралия-
  • медузи-
  • крайбрежие

Океанът покри източното крайбрежие с хиляди сини медузи

Снимки: Фейсбук

Хиляди медузи бяха изхвърлени от океана по източното крайбрежие на Австралия.

Тази седмица плажовете край Куинсланд се покриха от полупрозрачните тела на хиляди мекотели. Колкото и невероятно да изглежда това "масово самоубийство", то не е изненадващо. Феноменът се нарича "цъфтеж" и се случва през определени периоди от годината, когато медузите започнат да се размножават.

Въпреки това местни морски биолози заявиха, че до сега не са виждали толкова много медузи, изхвърлени от океана на едно място.

Д-р Лиза Ан Гершуин, морски биолог, специалист по медузите, заяви пред австралийския телевизионен канал ABC, че това е най-мащабният "цъфтеж", който е виждала през 25-годишната си изследователска кариера.

"Цъфтежът на медузите е част от техния жизнен цикъл и ако ветровете духат в правилната посока и ако нивото на водата спадне с прилива, те остават в капан на брега", обяснява тя.

Синята медуза (лат. Catostylus mosaicus) е най-разпространеният вид медуза край източните брегове на Австралия. Тя достига до 35 см. в диаметър и обикновено не причинява сериозна вреда на човека.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Помощ медузи!

    Прекрасен следобед на плажа. Слънцето свети, вие сте се потопили във водата и вълните леко ви поклащат. Изведнъж силна пареща болка изгаря кожата н ...
    05.11.2013
    7 497
    1
Новини по държави: