Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 12:07 7 479 1

Помощ медузи!

  • медузи-
  • океани-
  • морета

Медузи превземат океаните, предупреждават експерти

Прекрасен следобед на плажа. Слънцето свети, вие сте се потопили във водата и вълните леко ви поклащат. Изведнъж силна пареща болка изгаря кожата на гърба ви. Вие току-що сте бил ужилен от медуза.

Ако предупрежденията на експертите са верни, плувците от цял свят ще трябва да се подготвят, че все по-често ще усещат тези нежелани любовни милувки от страна на мекотелите, пише Си Ен Ен.

Според доклад, озаглавен "Преглед на популацията на медузите в Средиземно и Черно море", написан от Фернандо Бореа за Комисията по рибарство в Средиземноморието и Организацията на обединените нации, учените тепърва наваксват с данните, които от години са тревожни.

Положението в Средиземноморието е бедствено и е накарало дипломатическа служба на Великобритания да издаде предупреждение към гражданите, които са решили да почиват по южното крайбрежие на Европа, да внимавате за медузи.

"Медузите и туризма не са съвместими", казва д-р Лиса Ан Гершуин , автор на наскоро публикуваната книга "Ужилен! Процъфтяването на медузите и бъдещето на океана".

Гершуин обяснява, че популярните морски курорти по света все по-често биват „атакувани“ от огромни популации на медузи в резултат на прекомерния риболов и промяната на температурата на водата.

"Френската и испанска Ривиера, Чеспик Бей, Големият бариерен риф, Хавай ... са само част от местата където броят на медузите се увеличава“, казва американският учен , който сега е в Австралия. "В Хавай е имало моменти, когато 800 или 1000 души са били ужилени в един ден. В Испания и Флорида не е необичайно през последните години повече от половин милион души да бъдат ужилени по време на размножителния период на мекотелите. Тези цифри са просто изумителни."

В началото на октомври голямо количество медузи бе намерено да обитава охладителните резервоари на шведската ядрена централа. Това принуди АЕЦ-а да спре работата на най-големия си реактор.

Ирландското издание на „Таймс“ съобщи, че в Ирландия огромният брой медузи са избили сьомгата,.

През изминалото лято Южна Европа е била „нападната“ от най-ужасяващата инвазия на медузи от всякога. Експерти са докладвали, че броят на медузи в Средиземно море расте в продължение на години.

Гершуин обяснява, че тези високи нива на популацията на мекотелите е видим индикатор, че животът в океаните е извън равновесие.

Медузите!

В световните морета и океани живеят повече от 2000 вида медузи.
Повечето ужилвания са напълно безвредни, някои от тях ще ви оставят в мъчителна болка, но има и такива които могат да ви убият.

Един от най-отровните видове медузи са Кубомедузите, които са причинили смъртта на много хора. Те по-често се срещат из водите на Япония, Тайланд, Папуа Нова Гвинея и Индонезия. Пипалата на някои от тях могат да достигнат дължина до три метра, а камбаната е с размерите на човешка глава. Тя може да се открият във всички тропически води.

Друг вид много отровна медуза е Ируканджи, която е с размерите на напръстник. "Колкото токсични и феноменално плашещи да са тези дребосъци, те са също толкова завладяващи", казва Гершуин. „Само най-лекото опарване може да причини ужасяваща болка, недостиг на въздух, парализа на крайниците, повръщане и да повиши кръвното налягане“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Абе тия медузи не ги ли яде нещо?