Отидете към основна версия

17 174 68

Турската армия – неспособна да воюва

  • сирия-
  • турция-
  • армия-
  • ал баб

И така малката и победоносната война на Ердоган постепенно се превръща в продължителен конфликт с неясни перспективи за икономиката и сигурността на Турция

Следващата цел на турската армия след като освободи сирийския граничен град Ал Баб ще е столицата на Ислямска държава Ракка. Това заяви пред в. „Хюриет” турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той не пропусна да отбележи успехите на турската армия в нейните битки срещу Ислямска държава, която е позната със своя арабски акроним ДАЕШ, при освобождаването на Ал Баб. Градът се намира близко до турско - сирийската граница в провинция Алепо. Той има стратегическо значение за контрола над транспортната инфраструктура от турския град Искендерун до Дамаск.

Армията на Турция в боевете под Ал Баб показа своята пълна несъстоятелност като сериозна военна сила. Това коментира в своя блог в руската социална мрежа ВКонтакте – Световна политика. Нейните анализатори припомнят, че в момента градът тактически е обкръжен и това е станало благодарение на действията на сирийската армия. Преди дни руското военно министерство обяви, че авиационният корпус на Москва в Сирия е нанесъл над 250 удари от въздуха по стратегически цели в Ал Баб и това е помогнало на настъплението на армията на президента Башар Асад срещу позициите на ДАЕШ.

В началото на своето настъпление турската армия пък разполагала с над 60 танка, около 140 бронирани машини и близо 40 различни артилерийски системи. Ислямска държава беше противопоставила около 4000 бойци и дузина бронирани машини.

Сайтът Световна политика обобщава, че турската армия може да се сравни с руската войска в навечерието на първата чеченска кампания от средата на 90-те години на миналия ХХ в. Въоръжените сили на Анкара са вторите по численост в НАТО, но на практика това не им помага да имат поне една победа. За изключение може да се приеме нахлуването им в Ирак, където успяха да завземат зона от няколко километра и да създадат укрепени пунктове. Но всичко това би могло да бъде пометено по всяко време от калените в гражданската война местни милиции на всяка една от воюващите в конфликта страни.

Но защо правим подобни изводи? Отговорът е очевиден – при 60% от случаите турската армия отстъпва от заетите по-рано позиции при контраатака на противника. А под Ал Баб турската армия дори загуби рота от смятаните за непобедими танкове „Леопард – 2”.

А турските специални части също са мит като армията. Иначе защо те не могат от месеци да превземат малкия град Ал Баб?

И така малката и победоносната война на Ердоган постепенно се превръща в продължителен конфликт с неясни перспективи за икономиката и сигурността на Турция.

Неуспехите под Ал Баб вече намалява решението на Турция над съседите, а това може да има дългосрочен ефект за региона.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: