Отидете към основна версия

1 842 9

Брекзитът вече е въпрос на дни

  • брекзит-
  • елизабет ii-
  • елизабет втора-
  • тереза мей

Елизабет II официално упълномощи премиера Тереза Мей да активира член 50 от Лисабонския договор

Снимка: Shutterstock

Британската кралица Елизабет II официално одобри закона, който упълномощава британския премиер Тереза Мей да активира член 50 от Лисабонския договор и да започне преговори за излизане на Обединеното кралство от ЕС, предадоха осведомителните агенции.

Новината за приемането на закона от монарха беше съобщена в Камарата на общините от нейния председател Джон Бъркоу. Той потвърди, че премиерът вече има зелена светлина да стартира началото на развода между Лондон и Брюксел.

Припомням, че законът за предоставяне на пълномощия за активиране на член 50 от Лисабонския договор беше одобрен окончателно от британския парламент в понеделник.

Премиерът обеща да се върне в Камарата на общините, за да обяви точната дата за началото на преговорите за излизане от ЕС. В понеделник говорител на Мей каза, че стартът на процедурата ще бъде даден вероятно към края на месеца.

Предполага се, че това няма да стане следващата седмица, за да не съвпадне с неформалната среща на високо равнище на страните от ЕС. Срещата отбелязва 60-годишнина от договора в Рим, който положи основите на европейската икономическа общност, превърнала се по късно в ЕС.

Тереза Мей вече обяви, че няма да участва в срещата на 25 март.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: