7 Март, 2017 19:46 1 268 0

Без повторение на референдума за Brexit

  • референдум-
  • brexit-
  • тереза мей-
  • великобритания-
  • камара на лордовете

Горната камара на британския парламент отхвърли предложението за ново гласуване, което да потвърди решението за излизането на страната от ЕС

Без повторение на референдума за Brexit - 1
Снимка: АП/БТА

Горната камара в британския парламент днес гласува против предложението за втори референдум за Brexit, но лордовете са склонни да подкрепят поправката, която ще принуди Тереза Мей да предостави на парламента по-широки правомощия за гласуване на окончателния договор, който Великобритания ще подпише в края на двугодишните преговори за излизането на страната от ЕС, съобщава в. "Гардиън".

Членовете на горната камара гласуваха срещу инициативата, която партията на либералдемократите започна, с 336 срещу 131 гласа.

Лордовете обаче, все още не са взели решение относно проектозакона, който дава на премиера Тереза Мей правото да задейства член 50 от Лисабонския договор.

Камарата на лордовете вече внесе промяна в законопроекта, която гарантира правата на гражданите от страни — членки на ЕС, живеещите във Великобритания. Сега нейните членове са на път да гласуват и друга поправка, която да им даде повече правомощия при окончателното гласуване на Brexit.

Има голяма опасност правителството да загуби позициите си при второто гласуване на тази поправка, тъй като лордовете се колебаят дали да приемат предложението на Мей за Brexit или да приемат да напуснат ЕС без сделка, приемайки да търгуват по условията на Световната търговска организация.

Има голяма вероятност много от членовете на горната камара да гласуват срещу предложението на британския премиер, тъй като не са съгласни и не харесват това, което е постигнала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: