Отидете към основна версия

16 Март, 2017 14:27, обновена 16 Март, 2017 14:27 2 758 7

Взрив в офиса на МВФ в Париж. Оланд: Това е атентат! (СНИМКИ)

  • париж-
  • мвф-
  • пострадал-
  • волфганг шойбле

Един служител в сградата е ранен, районът е отцепен от полицията

Една жена пострада след взрив във френската столица Париж, съобщи в. "Фигаро".

Експлозията е станала в офиса на Международния валутен фонд в града около 11.30 часа местно време. Това е атентат, няма друга дума, заяви Франсоа Оланд. Генералният директор на МВФ Кристин Лагард осъди акта на насилие, извършен срещу представителството на институцията във Франция.

Аз бях информирана за експлозията в бюрото на МВФ в Париж, при която е ранена наша служителка. Аз съм в контакт с офиса ни и изказвам съчувствие към нашите колеги там. Аз осъждам този страхлив акт на насилие и потвърждава решението на МВФ да продължи работата си, посочва в своето съобщение Кристин Лагард.

Префектът на полицията на Париж Мишел Кадо разкри, че взривът е причинен от самоделно взривни устройство. Пострадалата служителка е настанена в болница с леки наранявания и проблеми със слуха, уточни Мишел Кадо. Взривът става едва шест седмици преди ключовите президентски избори в страната.

Експлозията е причинена от взривно устройство поставено в плик, адресиран до сградата. Бомбата избухнала, след като пликът е бил отворен. Служителите са евакуирани.

Пострадалата служителка е откарана в болница. Тя има наранявания по ръцете и лицето.

Пострадалата служителка е отворила плика, който е бил предназначен за директора на бюрото за Европа на МВФ.

Според полицейски източници на BFMTV взривното устройство е било голям черен цилиндър, дълъг около 30 см. Експлозията е причинила незначителни щети на тавана на помещението.

Офисът на Международния валутен фонд се намира недалеч от Триумфалната арка. Не е ясно откъде е била изпратена пратката. Води се разследване.

Полицията е започнала евакуация и на офиса на Световната банка. Той се намира в същата сграда, където е избухнала бомбата. Най-малко 150 души са били евакуирани.

Районът е отцепен от силите на реда, съобщава в. „Фигаро“.

Това вторият подобен инцидент напоследък. По-рано през деня гръцката анархистка терористична организация "Заговор на огнените ядра" пое отговорност за изпратения пакет бомба до германското финансово министерство.

Пратката, която предизвика тревога в Берлин, беше предназначена за министъра на финансите Волфганг Шойбле.

По темата работиха: Анатoли Стайков и Венци Михайлов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: