Отидете към основна версия

6 086 15

Прегазени хора, убит полицай и стрелба в Лондон

  • великобритания-
  • лондон-
  • простреляни-
  • стрелба-
  • парламент-
  • уестминстърски мост-
  • прегазени

Стрелба пред парламента, прегазени хора на Уестминстърския мост

Снимки: БТА/ AP

Няколко души бяха прегазени от мъж, който секунди по-късно намушка фатално полицейски служител пред сградата на Уестминстърския дворец (известен и като Камарите на парламента), предаде Би Би Си. Властите обявиха, че полицай е бил наръган от въоръжен нападател, който по-късно е бил застрелян. Чути са най-малко два изстрела. Часове след атаката полицейският служител е починал от раните си.

Районът около двореца, разположен на северния бряг на река Темза, беше отцепен от силите за сигурност, които разглеждат инцидента като терористичен удар.

Малко преди атаката пред парламента няколко души бяха прегазени от автомобил на Уестминстърския мост. Най-малко три са жертвите на моста. Първоначалната информация сочи, че нападателят се е врязал в пешеходци на моста със своя сив Hyundai, след което се блъска в оградата на парламента на метри от моста. Наръгва един униформен, а при опит да нападне друг е открита стрелба по него.

Служителите в британския парламент бяха предупредени да не напускат офисите си. В района има засилено полицейско присъствие. Едва към 19:00 часа българско време започна евакуирането на депутатите.

По заповед на полицията станциите на подземната железница в региона бяха затворени. Британските медии посочват, че районът е предпочитана дестинация и на много туристи и във времето на нападението всеки ден в региона гъмжи от народ.

Свидетели описаха нападателя като „азиатец на приблизително 40 години“. Британският министър-председател Тереза Мей е в безопасност, посочиха властите. Няма информация за пострадали политици.

Лондонската полиция обяви, че разглежда случилото се пред британския парламент като терористична атака, докато няма друга информация. Силите за сигурност помолиха всеки лондончанин, който има снимки или кадри, свързани с инцидента, да се свърже с тях.

Журналист на „Дейли мейл“ разкри, че нападателят е игнорирал отправените предупреждения на полицаите, преди да бъде открита стрелба по него.

След нападението американският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с британския премиер Тереза Мей, изразявайки подкрепата на американските власти.

Мерките за сигурност във Великобритания остават повишени заради серията терористични атентати на територията на Стария континент.

Какво знаем до този момент:

Автомобил се врязва в пешеходци на Уестминстърския мост, сред ранените са и трима френски ученици. По-късно се опитва да влезе в британския парламент, но е застрелян. При офанзивата му един полицай е наръган фатално с нож.

Британските служби към момента разглеждат инцидента като терористичен атентат. Въпреки това няма да повишат нивото на заплаха до максимална степан.

Най-малко четирима убити, 20 ранени.

Полицията смята, че нападателят е действал сам. Няма индикации за участие на още един човек в атентата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: