Отидете към основна версия

2 211 13

САЩ: Свалянето на Асад е наш приоритет

  • ники хейли-
  • сащ-
  • башар асад-
  • сирия-
  • рекс тилърсън
Снимки: БТА/АР

Американският посланик в ООН Ники Хейли заяви в интервю, че вижда смяната на режима в Сирия като един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в страната, разкъсвана от граданска война, предаде "Ройтерс".

Побеждаването на "Ислямска държава", отблъскването на иранското влияние вън от Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад са приоритетите за Вашингтон, заяви Хейли в интервю за Си Ен Ен.

Изявлението й се отличава от това, което каза преди САЩ да ударят сирийска авиобаза с ракети в отговор на химическа атака на силите на Асад срещу цивилни сирийци, отбелязва "Ройтерс".

"Трябва да избираме битките си. Променяме приоритетите си и нашият приоритет вече не е да се фокусираме върху отстраняването на Асад", каза тя пред репортери на 30 март.

Държавният секретар Рекс Тилърсън като че ли зае по-търпелива позиция по отношение на Асад, като заяви в интервю по телевизия Си Би Ес, че първият приоритет на Вашингтон е да надвие "Ислямска държава", посочва "Ройтерс".

След като заплахата от ИД бъде намалена или елиминирана, "мисля, че можем да насочим внимането си директно към стабилизиране на ситуацията в Сирия", каза Тилърсън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини